Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

ÖSA-nostalgi igen

På lördag den 5 oktober är det åter dags att minnas industriepoken ÖSA. Då bjuds det på ÖSA-nostalgi i och vid Skogstekniskas lokaler vid östra infarten till Alfta.

Annons

ÖSA-epoken i Alfta hade sin guldålder under 1970- och 80-talen. Företaget låg i framkant när det gäller utvecklingen av skogsmaskiner.

– Denna tid var helt fantastisk och är väldigt intressant. Den har betytt så mycket för hela Alfta och bygden omkring, säger Ulla Hedström som tog initiativ till den första nostalgi-dagen i fjol.

Då kom det mellan 350 och 400 besökare och många önskade redan då en uppföljare. Fordons- och industrihistoria intresserar många och ligger i tiden.

I år kommer en halvbandare från 1950-talet att finnas på plats liksom skogsmaskiner från 1970-talet. En film visas hur ÖSA-maskiner testades i snö i Jämtland på 1950-talet.

– Bakgrunden var att armén skulle ha en ny bandvagn. Ett 30-tal företag hade sina olika lösningar och ÖSA låg bra till med sin bandvagn med namnet "negercykeln", säger Janne Brinka.

En nyhet i år är att även smedjan, som finns inom Alfta industricenters område, kommer att visas. Det var där allt började på 1910-talet, då Jonas Östberg startade sin verksamhet som bysmed och hovslagare.

– Pappa skodde så många hästar. Han skodde 22 hästar en dag. Han var otrolig på att jobba, säger Sigrid Östberg som kommer att finnas på plats i smedjan på lördag.

Fyra ÖSA-veteraner Jan-Erik Hedin, Karl-Erik Jonsson, Jan-Erik Grims och Göran Junevik kommer på lördag att berätta om utvecklingen och mekaniseringen av skogsbruket där ÖSA var en föregångare och blev en av världens största skogsmaskintillverkare.