Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

ÖSA-nostalgi igen

På lördag den 5 oktober är det åter dags att minnas industriepoken ÖSA. Då bjuds det på ÖSA-nostalgi i och vid Skogstekniskas lokaler vid östra infarten till Alfta.

ÖSA-epoken i Alfta hade sin guldålder under 1970- och 80-talen. Företaget låg i framkant när det gäller utvecklingen av skogsmaskiner.

– Denna tid var helt fantastisk och är väldigt intressant. Den har betytt så mycket för hela Alfta och bygden omkring, säger Ulla Hedström som tog initiativ till den första nostalgi-dagen i fjol.

Då kom det mellan 350 och 400 besökare och många önskade redan då en uppföljare. Fordons- och industrihistoria intresserar många och ligger i tiden.

I år kommer en halvbandare från 1950-talet att finnas på plats liksom skogsmaskiner från 1970-talet. En film visas hur ÖSA-maskiner testades i snö i Jämtland på 1950-talet.

– Bakgrunden var att armén skulle ha en ny bandvagn. Ett 30-tal företag hade sina olika lösningar och ÖSA låg bra till med sin bandvagn med namnet "negercykeln", säger Janne Brinka.

En nyhet i år är att även smedjan, som finns inom Alfta industricenters område, kommer att visas. Det var där allt började på 1910-talet, då Jonas Östberg startade sin verksamhet som bysmed och hovslagare.

– Pappa skodde så många hästar. Han skodde 22 hästar en dag. Han var otrolig på att jobba, säger Sigrid Östberg som kommer att finnas på plats i smedjan på lördag.

Fyra ÖSA-veteraner Jan-Erik Hedin, Karl-Erik Jonsson, Jan-Erik Grims och Göran Junevik kommer på lördag att berätta om utvecklingen och mekaniseringen av skogsbruket där ÖSA var en föregångare och blev en av världens största skogsmaskintillverkare.