Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

ÖSA-nostalgi igen

/
  • Bamse var den första serietillverkade skogsmaskinen på ÖSA som kom i 732 exemplar, berättar Janne Brinka, Ulla Hedström, Lasse Larsson och Sigrid Östberg.
  • Praktiska kåsor kan vara bra att ha med sig ut i skogen.
  • Vimplar kunde användas vid tävlingar i orientering, som blev en ÖSA-sport.
  • Östbergs smidesfabrik står det på den lilla anteckningsboken till vänster.
  • Praktiska kåsor kan vara bra att ha med sig ut i skogen.

På lördag den 5 oktober är det åter dags att minnas industriepoken ÖSA. Då bjuds det på ÖSA-nostalgi i och vid Skogstekniskas lokaler vid östra infarten till Alfta.

Annons

ÖSA-epoken i Alfta hade sin guldålder under 1970- och 80-talen. Företaget låg i framkant när det gäller utvecklingen av skogsmaskiner.

– Denna tid var helt fantastisk och är väldigt intressant. Den har betytt så mycket för hela Alfta och bygden omkring, säger Ulla Hedström som tog initiativ till den första nostalgi-dagen i fjol.

Då kom det mellan 350 och 400 besökare och många önskade redan då en uppföljare. Fordons- och industrihistoria intresserar många och ligger i tiden.

I år kommer en halvbandare från 1950-talet att finnas på plats liksom skogsmaskiner från 1970-talet. En film visas hur ÖSA-maskiner testades i snö i Jämtland på 1950-talet.

– Bakgrunden var att armén skulle ha en ny bandvagn. Ett 30-tal företag hade sina olika lösningar och ÖSA låg bra till med sin bandvagn med namnet "negercykeln", säger Janne Brinka.

En nyhet i år är att även smedjan, som finns inom Alfta industricenters område, kommer att visas. Det var där allt började på 1910-talet, då Jonas Östberg startade sin verksamhet som bysmed och hovslagare.

– Pappa skodde så många hästar. Han skodde 22 hästar en dag. Han var otrolig på att jobba, säger Sigrid Östberg som kommer att finnas på plats i smedjan på lördag.

Fyra ÖSA-veteraner Jan-Erik Hedin, Karl-Erik Jonsson, Jan-Erik Grims och Göran Junevik kommer på lördag att berätta om utvecklingen och mekaniseringen av skogsbruket där ÖSA var en föregångare och blev en av världens största skogsmaskintillverkare.

Annons