Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

OS-silver till Kalla

Längdåkaren Charlotte Kalla tog Sveriges första medalj i OS i Sotji när hon blev tvåa i damernas skiathlon.

I damernas skiathlontävling tog Charlotte Kalla silver, 1,8 sekunder efter vinnande norskan Marit Björgen. Heidi Weng knep bronsmedaljen.

- Jag hade en så go' känsla i kroppen i dag. Det var väldigt mycket som stämde, sade Charlotte Kalla, som tyckte att Marit Björgens kapacitet bara är inspirerande. - Jag har aldrig varit på pallen i skiathlon, varken i världscupen eller i ett mästerskap. Det var jätteskönt att få den här starten i OS.

Vinnaren Björgen:

- Jag visste att Charlotte skulle bli farlig i dag och var beredd när hon gjorde sitt ryck. - Vi tränade tillsammans i somras och vi känner varandra väl och jag trodde nog att jag skulle komma förbi på upploppet. Men jag är glad att Charlotte kom på pallen, sade Marit Björgen.

Ut på det sista varvet var det klart att medaljstriden stod mellan fem åkare. Norskorna Johaug, Björgen och Weng turades om att sköta farthållningen, Saarinen försökte också i ledningen ett tag, medan Charlotte Kalla åkte taktiskt och sökte ryggar. I den långa, tunga stigningen med två kilometer åkning kvar att åka kom avgörandet.

Svenskan blixtrade till och det var bara Björgen som kunde följa med i svenskans tempohöjning. In mot stadion tog Björgen kommandot, Charlotte Kalla orkade inte utmana, men silvret var säkert.

- Jag tycker att hon gjorde verkligen rätt som försökte, säger förbundskapten Rikard Grip efter Kallas målgång.

TT: Var det något ni hade pratat om innan att rycka just där?

- Nej, det var väl inte direkt så, men Charlotte har väl haft en plan utifrån sin känsla. Det är ju en stigning som man kan gå ifrån på och utnyttja den kapacitet man har.

Av övriga svenskar svarade Emma Wikén för ett topplopp och åkte in på nionde plats, 1,33 efter täten. Sara Lindborg blev 20:e medan Britta Johansson Norgren tröttnade på fristilsdelen och blev 39:a.

- Det överträffade alla mina förväntningar. Jag har aldrig haft så bra skidor som jag hade på fristilsdelen, jag vill ge en stor eloge till vallateamet. Jag kan inte beskriva hur glad jag är för den här placeringen, sade Wikén till TV3.

Det var väldigt känslosamt i det norska laget direkt efter målgång. I går meddelade det norska laget att brodern till landslagsåkaren Astrid Uhrenholdt Jacobsen, som inte var uttagen i dag, gått bort. Något som självklart påverkat det norska laget kraftigt.

- Det var en otroligt tuff dag i går, men Astrid ville gärna att vi skulle åka så det gjorde vi. Tankarna gå till Astrid och hennes familj. Det är otroligt smärtsamt, säger Björgen till norska TV2.