Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Orsaken till oljeutsläppet

Det är nu klart vad som orsakade oljeutstläppet i sjön Ullungen för två veckor sedan. Det orsakades av en läckande kran/ventil till en av de två oljetankarna vid E.ON:s värmeanläggning i Edsbyn. Drygt 30 000 liter olja läckte ut i Ullungen.

Oljan började läcka efter test, när man gick igenom alla kranar till tankarna. Testen gjordes i samband med ett planerat byte av en packning på en av de två oljetankarna. Detta skedde måndagen den 15 juli.

Man märkte inte efter avslutat test att kranen läckte. Olyckligtvis går kranen till ett rör som inte längre används. Via röret har olja ur de båda tankarna, där det förvarades drygt 40 000 liter olja, runnit ut in i en dold och numera ej använd grop i ett intilliggande utrymme.

Från gropen har oljan runnit vidare ner i dagvattensystemet och vidare ut i sjön Ullungen.

– Det som har hänt visar att vår anläggning i Edsbyn inte har motsvarat de krav på kvalitet som E.ON ställt upp, säger regionchef för E.ON värme Eva Axelsson.

Anmärkningsvärt är att kranen också ingår i ett system, som tog ur bruk redan på 1960-talet.

Hur mycket av den olja som har nått Ullungen har nu tagits om hand?

– Man har samlat upp merparten av det. I snitt har 30-50 personer per dygn jobbat med oljesaneringen under de här två veckorna. Det pågår sådant arbete även nu, säger Eva Axelsson.

För att minska risken för nya oljeläckage ersätter E.ON de gamla tankarna på anläggningen med en ny.

Vad gör ni mer för att förhindra liknande utsläpp i framtiden?

– E.ON har ett stort miljötänk. Därför är det hemskt det som har hänt. Konkret för Edsbyn gäller att vi nu säkerställer att få upp all olja och återställer Ullungen. Fler kontroller är ett sätt att förhindra att det sker oljeutsläpp igen.

Eva Axelssons bedömning är att saneringen av sjön kan vara helt slutförd inom två till tre veckor.