Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oroligt för Hasselakollektivet

Politiken och det dåliga ekonomiska läget i världen kan göra att behandlingshemmet Hasselakollektivet i Hassela behöver varsla personal i höst. Detta enligt föreståndare för verksamheten, Kenneth Engström. Förutom höga skulder har bolaget en betalningsanmärkning på nästan en halv miljon kronor.

Annons

– Under våren har vi haft tre till fyra nya placeringar. I vanliga fall brukar det vara i alla fall femton nya, säger Kenneth Engström, föreståndare för Hassela kollektivet. Våren brukar vara den tid då vi har flest nya placeringar.

Det är först i september som hemmet vet om de behöver varsla eller inte och enligt Kenneth Engström är anledningen den ekonomiska krisen och politiken.

– Det handlar om politik på högsta nivå men också på ekonomin. Kommunen väljer hellre att behandla ungdomarna i hemmet i dag och det är bra om behandlingen sätts in i tidigt skede men inte när de redan är inne i ett beroende. Personligen tycker jag att de då behöver komma hemifrån, bort från kompisar och gamla vanor. Det här är ett samhällsproblem och en samhällsfråga.

I dag har Hasselakollektivet 19 anställda och år 2006 hade de 40 anställda. Det var också 2006 som kollektivet varslade sist, detta på grund av att de tappade så många ungdomar. Kollektivet lever i dag med sviterna från det året, en skuld på ett par miljoner kronor.

– Vi vill nu ligga steget före och varsla innan vi lägger på oss en massa skulder. Vi har ändå gjort plusresultat sedan 2008 och under hösten det året och i vår i år hade vi full beläggning. Det är nu i höst när många slussas ut som vi får se hur det går.

Företaget ligger också efter med betalningarna. De har en betalningsanmärkning på 430 700 kronor hos kronofogden, fordringsägare är skatteverket. Sedan november 2007 har bolaget haft åtta betalningsanmärkningar som är skatteskulder. Sju av dem är betalda. Enligt Kenneth Engström beror den obetalda räkningen på slarv från den förre ekonomiansvarige.