Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oroligheter och snöproblem gör att turisterna blir färre

Sämre vintrar och oroliga förhållanden i omvärlden ökar utmaningarna för Hamra Vildmarkscenter. Ägarna har under nära tjugo år byggt upp en verksamhet som är populär bland naturfantaster och jägare, men de skulle gärna se att inkomsterna vore stabilare.

Annons

– Det har varit problem med snö här i flera år. Vintern är en väldigt viktig faktor så det är ett stort borfall. Man måste börja tänka om ifall man har snö bara i två månader, säger Stefan Kareliusson, ägare till Hamra Konferens & Vildmarkscenter.

De senaste vintrarna har färre ryska turister besökt anläggningen, berättar Stefan. Han tror sanktionerna mot Ryssland och en fallande rubel har en del med saken att göra. Från Frankrike brukar det varje år komma grupper av turister som bokar genom en fransman i Orbaden. Men dessa har också minskat i omfattning.

– Vi tappar ryssar och fransmän.

Stefan och hans fru Christina startade verksamheten i Hamra för 19 år sedan. Stefan är uppväxt i Hamra men bodde då i Hudiksvall, och Christina kommer från Gävle. Det började med att de lade ett bud på stugbyn som på 80-talet bjöds ut på exekutiv auktion. Sedan blev de erbjudna att köpa konferensanläggningen av kommunen. Under åren har de byggt upp en verksamhet som erbjuder skotersafaris, björnskådning och andra vildmarksupplevelser, förutom boende och konferensanläggning.

På senare år har de satsat mycket på aktiviteter och boende för jägare. Då är det inte bara svenskar som vill komma till Orsa Finnmark och få en jaktupplevelse.

– Norrmän kommer hit från augusti till januari och jagar fågel, björn och älg.

Björnar väcker mycket intresse och de senaste två åren har makarna anordnat Björnens familjedag i slutet av maj. I år kommer Jocke Smålänning och håller skjutskola, en permobjörn finns på plats, man kan prova att skjuta björn och vildsvin i en skjutsimulator och mycket annat.

Under sommaren är det många som söker sig till trakten för att få en riktig björnupplevelse. Mat läggs ut i åtlar och sittande i ett björngömsle kan naturturisterna med lite tur få närkontakt med de spännande djuren. Men när bärsäsongen börjar är det svårare att locka till sig djuren.

– Finns det blåbär i markerna spelar det ingen roll hur mycket mat man lägger ut.

Att hålla en stor anläggning på fötterna i en mindre bygd är inte alltid det lättaste, och visst ser Stefan att paret kanske kunde ha fått en stabilare ekonomi någon annanstans. Men när han ser tillbaka på åren som gått finns det ändå en viss tillfredsställelse med utvecklingen av verksamheten.

– Mycket har gått bra. Visst har det varit motgångar, men för det mesta löser det sig. Nu har vi ett stort bröllop här framöver och i vår ser bokningarna bra ut.

Annons