Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oroande sparkrav på skolorna

Hur ska Slottegymnasiet kunna vara en attraktiv skola som många elever, både utomstående och inom kommunen, söker sig till om vi inte har ett någorlunda brett programutbud?

Slog upp Ljusdals-Posten och återigen så möttes man av rubriken att det ska sparas på Slottegymnasiet. Enligt förslaget så ska fler program och specialidrotterna ska läggas ner enligt LjP. Vilka fler program?

Ju fler program som försvinner desto mer får kommunen i IKE (interkommunala ersättningar) att betala ut och om då specialidrottsprogrammen (som drar elever från andra kommuner) försvinner så går vi miste om de pengar dessa elever ger i IKE. Var ska Slotte spara in mer?

Hur var det där om att Ljusdal ska ha Sveriges bästa skola, skolchef Meuller? Hur ska man kunna bedriva en vettig och funktionell verksamhet om man hela tiden har sparkrav och nedläggningshot över sig?

Stämningen på Slotte är inte bra och den blir inte bättre då man inte vet vilka program som ska vara kvar och vilka som ska läggas ner. Även bland personalen uppkommer oro över vilka som får vara kvar och inte. Det måste finnas en vettig och väl genomtänkt plan för vilka program som ska läggas ner. Självklart ska man fundera över nedläggning om det finns program med få elever men att lägga ner program som är populära och som fungerar är helt idiotiskt.

Något man också bör ha i åtanke är att regeringen kommer med ett nytt förslag om gymnasiets utformning då det kommer till programstruktur. Vore det inte smartare att invänta den och se vad det förslaget innebär?

Hur ska Slottegymnasiet kunna vara en attraktiv skola som många elever, både utomstående och inom kommunen, söker sig till om vi inte har ett någorlunda brett programutbud?

För samtidigt som vi vill ha elever från andra kommuner så får vi inte glömma att vi måste vara attraktiva för våra egna elever också så de stannar kvar i kommunen och på Slotte.

Samtidigt så är det ett faktum att det ska sparas men de pengarna kanske man kan hitta på annat håll till exempel i kommunhuset? Behövs verkligen kulturstrateger, centrumplanerare, två kommunalråd och de många ledamöterna i olika nämnder och utskott i dessa tider?

Karin Söderberg, anställd vid Slottegymnasiet

 

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel