Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oro på Trima när 28 blir kvar

Det har seglat in mörka orosmoln över Trima.

Beslutet att krympa verkstaden ner till 28 man får många anställda att fundera över vad som händer härnäst.

– Det vore konstigt annars, säger Göran Larsson, Trimaveteran och styrelseledamot i fackklubben IF Metall.

Stämningen på golvet är allvarlig men ännu inte nedtryckt i djup pessimism.

– Killarna säger inte så mycket. Ibland bryts tystnaden av lite skämt. Den gamla verkstadsjargongen lever kvar längst där inne, beskriver Göran Larsson, som ägnat hela sitt aktiva yrkesliv på Trima och föregångaren Bergsjöverken.

Sedan 1 oktober är han och arbetskompisen Rolf Ljunglöf hemförlovade. Ett halvårs uppsägningstid gäller och utanpå det ett avgångsvederlag. När dessa 62 -åringar accepterade erbjudandet kunde två medarbetare strykas från varsellistan.

Dotterbolaget Trima är på väg att slimmas till smärtgränsen. Alla mellanchefer är borta. I toppen står en platschef och en verkstadschef. Därunder finns 45 kollektivanställda i tvåskift innan nästa varselvåg verkställts.

Vecka 41 utlovas besked vilka 15 metallare som berörs i den andra nedskärningen inom ett år.

Trimas främsta överlevnadsvapen är två, enligt Göran Larsson. Leveranssäkerheten är hundraprocentig. Och kassationen, alltså ej godkända produkter, är minimal.