Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oro för butiken i Ramsjö

Butiken i byn är i fara om den inte får leverera mat till kommunen. Frågan om vad som händer i Ramsjö efter kostförsökets avslutning blir en fråga för kommunstyrelsen.

Omsorgsnämnden förbereder återgång till mat från centralköket i Ljusdal.

Det blev på onsdagen en lång diskussion på omsorgsnämndens möte om hur det ska bli i Ramsjö när Vinnovaförsöket går ut 28 februari.

En lösning kan vara intraprenad för äldreomsorg, barnomsorg och matlagning för de båda förstnämnda då man fortsätter köpa varor av livsmedelsbutiken Tempo i Ramsjö.

Omsorgsnämnden anser att den har ansvar för kosthanteringen inom äldreomsorgen och beslutade därför som säkerhetsåtgärd att kostservice och centralköket i Ljusdal får förbereda äldreboendet Nyhems och hemtjänstens matleverans till 1 mars.

Samtidigt är omsorgsnämnden positiv till nya lösningar i Ramsjö som gagnar bygden och butiken.

– Butiken har det jobbigt redan i dag och kan försvinna om de varuleveranser som måltidsförsöket med matlagning på campingen medfört tas bort, säger Marita Wikström och påminner om att en eventuell butiksstängning medför att omsorgsnämnden måste bekosta hemleverans till de som inte kan åka och handla.

Åsa Stockzell, en av delägarna till Tempo i Ramsjö, bekräftar uppgiften om att nämnda minskning innebär nedläggning.

– Då åker nog lappen upp direkt, säger hon.

Omsorgsnämnden såg dock en nyordning med intraprenad och åtgärder för butikens överlevnad som en kommunstyrelsefråga och beslutade begära svar därifrån. Tommy Olsson (C) blev ensam om att nämnden skulle besluta om en utredning.

Per-Gunnar Larsson (S) ville också ha svar på frågor runt bland annat livsmedelshantering som nämnden ställde till kommunstyrelsen i fjol höst inför Vinnovaförsöket.

Det blev en del diskussion hur frågan aldrig nådde kommunstyrelsen men att projektet ändå startade.