Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ornitologiska föreningens uppmaning till länsstyrelsen: Polisanmäl er själva

Länsstyrelsen i Gävleborg bör polisanmäla både sig själva och Skärså Fiskareförening på grund av beslutet att skrämma bort skarv från öarna utanför Skärså. Det tycker Sveriges ornitologiska förening – Birdlife Sverige.

Länsstyrelsen i Gävleborg har beviljat Skärså Fiskareförening att utföra störningsåtgärder för att få bort skarv från öarna Vitoren och Tvågranskär utanför Skärså.

I en vecka har nu en gasolkanon stått på en av öarna och idag finns inga fåglar kvar där.

Läs mer: Se gasolkanonen som ska skrämma bort skarven i Skärså

Villkoret för störningsåtgärderna var att endast skarvar som inte lagt ägg fick störas. I beslutet sägs inget om att andra fågelarter som också häckar på öarna inte heller ska störas.

Nu tycker Sveriges ornitologiska förening att länsstyrelsen borde polisanmäla sig själva. I en skrivelse skriver de:

"Länsstyrelsen har brutit mot såväl sin egen förvaltningsplan som mot Artskyddsförodningen genom att bevilja störningsåtgärder under häckningstid."

Sveriges ornitologiska förening menar att skarven börjar häcka redan i mitten av mars och att öarna även är viktiga häckningsplatser för gråhäger. Elina Eriksson på länsstyrelsen tycker inte att man med säkerhet kan säga att skarven börjat lägga ägg.

– Det är väldigt olika på olika populationer och väderförhållanden. Det är ingenting som är fastställt. Djur kan alltid förändra sig och göra olika saker, säger hon.

Läs också: Söderhamns kommun vill skrämma bort skarvarna

Hon tycker att länsstyrelsen fattat ett riktigt beslut och det är upp till Skärså Fiskareförening att inte störa fåglar som redan lagt ägg.

– Det är upp till den som får beslutet att kontrollera det, säger hon.

Nu är beslutet överklagat kommer att skickas vidare för överprövning.

Se också: Så kan skärgården skyddas mot skarv: "En sanitär olägenhet"