Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ormserum - en kostsam historia

Att det skulle vara ormår i år stämmer inte enligt Lars-Åke Janzon, doktor i zoologi.
- Det finns ingen vetenskaplig bevisning för det och det beror på att ingen vet hur många ormar som föds, säger han.

Han förklarar också att det inte görs några studier på antalet ormar i landet och de som påstår att de sett mycket orm får förklaringen att de själva vistas ute mycket när det är fint väder, precis som ormen.

- Ormarna är väderberoende och trivs ute när det är vackert väder. De är dock väldigt stationära och befinner sig länge på en och samma plats. Därför är det bra att kontrollera sitt område om man sällan är där och har barn eller djur i områden där man sett många ormar. Huggormen trivs i alla miljöer men få finns i människors närhet.

Alla människor reagerar olika när de blir bitna av en huggorm. Det beror på hur mycket gift personen fått i sig. Vissa behöver inte ta motgift alls medan andra måste upprepa behandlingen. Alla sjukhus har ett motgiftsförråd men eftersom serumet är dyrt och har begränsad tillgång och inte används särskilt ofta har man inga stora lager.

- Apoteket Scheele i Stockholm har ett stort lager och därifrån beställer varje sjukhus huggormsserumet. Skulle det ta slut på ett sjukhus kan vi på Giftinformationscentralen hjälpa dem från vår databas och tala om var närmaste motgift finns, säger Hans Persson, läkare på Giftinformationscentralen.

- Dels för att det är en färskvara men också för att det är dyrt. En behandling kan kosta 20- 30 000 kronor. Men när en patient kommer in på sjukhuset så tänker man rent medicinskt. Om en patient inte får behandling beror det på att personen inte behöver motgift. Vi är dock mer generös med att ge behandling i dag än tidigare.

- För tio år sedan behandlades ett 50-tal av kanske 230 ormbitna. Nu skulle jag tro att cirka 50-70 personer behandlas varje år i Sverige.