Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Orkeslös och trött Fikru Maru inväntar domstolens besked på sjukhuset

På onsdagen förvärrades tillståndet för Fikru Maru då hans lunga på nytt kollapsade. På torsdag förväntas han inställa sig inför den etiopiska domstolen, men fängelset vill inte ta ansvar för att transportera honom dit.

Annons

– Det borde gå att hitta ett sätt för att avkunna dom utan att pappa är där, men domstolen kräver att han finns på plats, säger dottern Emy Maru.

Hon finns på plats i Addis Abeba ochtillbringar den mesta tiden på sjukhuset där den fängslade hjärtläkaren Fikru Maru vårdas sedan den 3:e september med en kollapsad lunga. På onsdagskvällen gjorde hon i ordning en fruktsallad till sin sjuka pappa och sig själv.

Läs mer: Regionen tar kostnaderna för att få hem Fikru Maru

– Pappa är just nu orkeslös och trött efter att lungan kollapsat på nytt, säger Emy Maru.

Det är nu tredje gången som Fikru Marus lunga kollapsat och enligt läkare följer det mönstret för denna sjukdom. Om inte lungsäcken självläker krävs det operation, annars kommer lungan att kollapsa på nytt tills det inte längre går att återställa lungan. Det förklarar docent Lars Wiklund vid Sahlgrenska sjukhuset i ett brev till utrikesdepartementet.

– Tillståndet är livshotande, skriver Lars Wiklund.

Det är högst oklart vad somkommer att hända i Federal High Court under torsdagen. Det kan bli som tidigare att domstolen inte lämnar något besked förklarar dottern Emy Maru.

Det kan bli så att domstolen förklarar att det finns en dom men inte kan avkunna den så länge som Fikru Maruinte inställer sig personligen.

Läs mer: Fikru Maru förvärras varje dag – kritiserar UD i handskrivet brev

Fikru Maru har en halvtidstjänst på Hudiksvalls sjukhus men han har inte varit på jobbet på snart tre år och fem månader. Under hela den tid han suttit fängslad utan dom, har han förklarat att han inte är skyldig till det brott han anklagas för, att på otillbörligt sätt påverkat den dåvarande tullministern, som misstänks för korruption.

I och med att Fikru Maru insjuknade och insåg allvaret i situationen valde han att inte längre försvara sig utan bad domstolen att avkunna dom utifrån de omständigheter som lagts fram av honom själv och åklagaren.

– Pappa orkar inte längre försvara sig när de drar ut på rättsprocessen. Skulle han göra det kan det dra ut ytterligare tre år på tiden, säger Emy Maru.

En förhoppning inför torsdagen är att domstolen ska avkunna en dom. Blir det en fällande dom kan det tänkas att domstolen utmäter ett straff som är längre än den tid som Fikru Maru varit fängslad. Då har han möjlighet att ansöka om benådning för att söka den vård som det saknas kompetens att ge i Etiopien.

– Vi står redo att transportera hem honom vilken sekund som helst. Det kan ske samma dag, säger Emy Maru.

UD har ingen skyldighet att stå för hemtransporten, men Fikru Marus arbetsgivare Region Gävleborg är villig att stå för kostnaden för sjuktransport via SOS International.

– Pappa och jag är väldigt nöjd med ambassadören och hans insats. Det känns som att han satsar allt han kan just nu.

– UD däremot, där finns det möjlighet att göra mer. Det känns inte som att etiopierna tar det här på allvar än, sägerEmy Maru.

Enligt UD så har både statsminister Stefan Löfven ochutrikesminister Margot Wallström tagit upp Fikru Maru med sina motparter iEtiopien. Emy Maru förklarar att hon under en längre tid känt att UD kunnatgöra mer.

– Jag kan inte säga precis vad UD ska göra, det är ju UD som är experter på hur de ska hantera en kris som den här. Det kan ju inte Emy, 29 år, dotter till Fikru, lösa åt dem, säger Emy Maru, inför torsdagens utlovade besked från den etiopiska domstol som flera gånger tidigare förhalat beslut angående misstankarna mot hjärtläkaren Fikru Maru.

Få koll på vad som händer i din närhet med vår app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!