Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Orkeslös företagare i rätten

Hudikmannen orkade inte sköta bokföringen på fyra år.

Företagaren i entreprenadbranschen hade både jobb och anställda. Han betalade ut löner, men under drygt tre års tid betalade han inte in arbetsgivaravgifter och inte heller avdragen skatt från löner. Dessutom gick nära fyra år utan att han upprättade någon bokföring. Han lämnade inte heller in egna självdeklarationer för tre år.

På tisdagen ställdes mannen inför Hudiksvalls tingsrätt, åtalad för grovt skattebrott, skattebrott och grovt bokföringsbrott. Enligt åklagaren har det funnits risk att staten gått miste om totalt drygt 1,5 miljoner kronor i skatter och avgifter.

Först när Skatteverket inledde en revision i början av år 2008 såg Hudikföretagaren till att lämna in det han skulle.

– Jag hade allt tillgängligt i pärmar, datorn och arkiveringsboxar, berättade mannen inför rätten.

Han har erkänt, men anser att brotten inte ska räknas som grova. Han förklarade att han hade varit inne i någon sorts sjukdomstillstånd och inte mådde bra under en period. Därför orkade han inte ta tag i räkenskaperna.

Åklagaren ifrågasatte hur mannen kunde ha energi att sköta verksamheten men inte att ta tio minuter för att ringa en bokförare:

– Så dåligt kan man inte må varje dag i fyra års tid, sa Roger Waldenström.

Han vill att mannen ska dömas till mellan 1 och 1,5 års fängelse och dessutom få näringsförbud. Mannens advokat K-G Myhrberg pekade på att företagaren har gjort rätt för sig i efterhand och betalat alla skatter, avgifter och skattetillägg. Han framhöll också att det har gått lång tid sedan utredningen inleddes. Han föreslog i stället villkorlig dom med samhällstjänst, och att det inte behövs något näringsförbud.

Hudiksvalls tingsrätt meddelar domen den 20 september.