Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Orimligt att en ambulans ska betjäna så stor yta

Det är inte rimligt att en enda ambulans ska betjäna en yta som är dubbelt så stor som Gotland. Och den lilla ön har tre ambulanser samt en helikopter i tjänst, skriver debattören.

Beträffande ambulansindragningarna i Ljusdal: Från pensionärsorganisationerna och funktionshinderorganisationerna ser vi med oro fram emot sommaren och de indragna ambulanserna nattetid. I en kommun med en så vidsträckt yta som Ljusdal är det i stort sett omöjligt att inom rimlig tid kunna betjäna eventuella akuta sjukdomsfall. Vid ett hjärtstillestånd handlar det om att få hjälp inom ett fåtal minuter för att den drabbade ska kunna överleva!

Om den enda ambulansen är upptagen finns ingen back up utan hjälp måste rekvireras från angränsande kommuner/län. Det är inte rimligt att en enda ambulans ska betjäna en yta som är dubbelt så stor som Gotland. Och den lilla ön har tre ambulanser samt en helikopter i tjänst.

Redan i dag är det brist på ambulanser emellanåt, även om man är dimensionerade för lite mer än de normala vardagsolyckorna, men om det händer något när ett fordon dragits in så klarar man mindre, det måste vara fullständigt uppenbart även för den beslutande tjänstemannagrupp som kommit med förslaget att minska antalet bilar i vår kommun.

Jag kan hålla med Peter Bergh, tidigare chef för ambulansverksamheten i Gävleborgs län, som kallar beslutet för en uppvisning i total avsaknad av konsekvensanalytisk förmåga och preshospital kompetens som kan sätta människoliv på spel.

Vi är av den åsikten att ambulansantalet inte får minskas nattetid under sommaren utan ska behållas oförändrad för att kunna utgöra den trygghet som vi invånare har betalat för genom våra skatter.

För Kommunala pensionärsrådet samt Rådet för funktionshinderfrågor, Ljusdal

gm

Jan Nilsson, PRO Ljusdal

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel