Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Orimliga straff efter brott

Läser återgivna domar i Kuriren. Bedrövliga domar, skriver Sven-Erik Gustavsson.

Annons

Åtta till tio belastningspunkter ger villkorlig dom med övervakning 18 månader, plus skadestånd, cirka 75 000. Ser ut som en total kollaps för rättsväsendet.

Varje belastningspunkt i detta mål borde ha gett sex månader = 48–60 månaders fängelse. Sedan en punkt som förvånar, skadeståndet. Vad jag vet har vi i Sverige inte straffarbete. Hur ska skadeståndet betalas? Ska personen i fråga även slippa det? Är det brottsoffren som ska stå sitt eget kast? En skrattretande dom.

Skjuter man en älg på olovlig tid, för att frysboxen är tom, får man ett hårdare straff. Trots att det inte, som i de här fallen, drabbar en enskild person.

Ett enkelt förslag för att få bättre domar är att den som utses till övervakare även blir dömd när den övervakade gör sig skyldig till brott under övervakningstiden. Som medbrottsling.

Sven-Erik Gustavsson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel