Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Orienteringen får glömma Guiness rekordbok: "Skulle kosta fyra miljoner att vara med"

På onsdag genomförs världsorienteringsdagen.Målet: att bli så många att man duger till Guiness rekordbok.

I ett försök att på ett lättsamt sätta öka sportens popularitet och visa hur lättillgänglig och rolig den är så har internationella orienteringsförbundet (IOF) uppmanat alla skolor och orienteringsklubbar att ställa upp på ett försök att skapa ett nytt världsrekord i antal tävlande under en och samma gång.

Det tidigare rekordet sattes 2003 i Schweiz när 207 979 barn och ungdomar orienterade på totalt 1 381 olika platser runt om i världen.

Alfta-ÖSA och skolorna i Alfta kommer bidra med ungefär 440 startande på tisdag.

– Vi har bjudit in de tre skolor som finns från årskurs ett till nio, och alla kommer. Det är jättekul att skolorna hänger på och vi har gjort ett schema så de kommer lite utspritt, säger Monica Östberg, ungdomsledare i Alfta-ÖSA.

Totalt hoppas IOF att den här världsorienteringsdagen kommer genomföras på 2 000 olika platser och locka 250 000 deltagare.

– Det var meningen att det skulle bli något för Guiness rekordbok, men de fick skippa den idén. Det är ett globalt initiativ och ska man med i Guiness så måste man betala per land och då skulle det kosta fyra miljoner kronor att komma med efterso mdet här går i 66 länder. Så det går ju inte, säger Monica Östberg.

– IOF-rekord får det kallas i stället.

Vad tror ni i Alfta-ÖSA på för effekter av en sån här "rekorddag"?

– Vi hoppas att fler upptäcker oss efter den här dagen, vi har med reklam för vår nybörjarkurs som startar dagen efter. Vi hoppas på ett gäng som vill börja, det här är väldigt viktigt för syns man inte så finns man inte.