Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

TV+TEXT: "Hopplös" i kvalet – formbesked i finalen

/

Skulle problemfoten hålla för en rejäl påfrestning?
Svaret blev ja för Rehns BK:s landslagsman Jerker Lysell – som blev delad femma vid den individuella SM-sprinten i Sundsvall.
– Det kändes riktigt bra, säger han.

Annons

När Jerker Lysell bröt i Tasmanien, på grund av fotsmärtor, i januari skulle det dröja lång tid till nästa tävling.

Närmare bestämt till tisdagens sprintfinal på SM-veckan i Sundsvall – söndagens kval borträknat.

– Kvalet säger ingenting. Emil (Svensk) som vann här i dag sprang inte alls lika fort då, säger Jerker Lysell.

På grund av en skadad fot har landslagsorienteraren från Rehns BK i Bollnäs fått ägna sig åt en alternativ träning under våren. Men uttagen till VM i Inverness, Skottland, om en knapp månad är han ändå.

– Jag har haft den här skadan sedan i oktober, så det här är min fjärde upptrappning, säger 26-åringen, som var en av de senare starterna i den individuella sprinten på Stora torget i Sundsvall.

Jerker Lysell gick ut relativt hårt direkt – och vid målgång hade han åtta sekunder upp till en pallplats.

– Jag gjorde inga större misstag, då hade jag inte varit här uppe. Men hade jag tagit vänster till trean så hade det blivit silver i stället, säger Jerker Lysell, som delade femteplatsen på SM-sprinten med William Lind, Malungs OK Skogsmårdarna.

Men tävlingsresultatet som sådant får stå tillbaka en sådan här dag. För det viktiga för Jerker Lysell var att foten höll för tävling. Och det gjorde den.

– Jag märker att den här pang på-känslan saknas. Jag tappade kartfokus på några ställen och fick ta tre joggsteg, sådant man inte får göra egentligen. Jag är inte van att plåga mig, så det blir blodsmak i munnen och lite som att springa utomhus för första gången på länge. Men det kändes ändå riktigt bra. Från kvalet var det här en jävla skillnad, för då var jag helt hopplös, säger han.

Vad tycker du om att orientera i stadsmiljö på det här viset?

– Jag märkte inte så mycket av stan, mer än att det var alldeles för mycket folk i vägen vid första kontrollen. Sedan var det mest bostadsområden. Startfältsmässigt var det här en jäkla bra tävling, publikmässigt hade det kunnat vara det men så blev det inte.

I damernas sprintfinal kom Josefine Engström, Alfta-Ösa, på en sjundeplats i H21 – därmed dagens näst bästa hälsing. Jerker Lysells tvillingbror Jesper sprang in som 29:a i mål av de 39 som fullföljde i H21.

Tillsammans har de båda bröderna fått uppmärksamhet för den ryska stridsvagn som de har hemma i Freluga utanför Bollnäs. Det lär inte bli så mycket åkt på den nu när Jerker Lysell ska slipa på de sista förberedelserna innan resan till Skottland.

– Brorsan har plockat isär motorn, så vi ska renovera och blästra av den. Men lite leker vi väl i alla fall, säger Jerker Lysell.

Mer om Jerker Lysell:

Mot VM på trampcykel

Kan Jerker Lysell hitta VM-spåret?

"Nakenfilmen var en kul grej"

De vilda tvillingarna från Freluga

Han har en egen pansarvagn

Mer läsning