Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya mål(tider) för kocken Lysell

/
  • Jerker Lysell var under hela VM hjälpreda åt kocken Carina Eriksson från Borlänge

VM i Skottland var tävlingsmässigt över för Jerker Lysell då han fått sin bronsmedalj efter den individuella sprinten.
Men Jerker har varit engagerad både som extrahjälp i köket och för rent allmän assistans i den svenska truppen.

Annons

– Vi bor i ett hus med självhushåll i Kirkhall väster om Inverness och redan från början har vi hjälpt vår kock Carina Eriksson med mycket i köket. Bland annat när vi bjöd anhöriga till en träff på fridagen.

26 år gammal är Jerker känd för bland annat nakenlöpning i Italien före VM förra året och pansarvagnsköp tillsammans med tvillingbrodern Jesper. Nu tonar en annan bild fram.

– Det är rätt skönt att ha annat än orienteringen att tänka på hela tiden och jag är inte helt bortkommen i köket heller, menar Jerker som inte är ensam om att agera "hjälpledare".

En annan anledning till att de aktiva engageras mer som ledare är Orienteringsförbundets elitbudget som skurits ned ända sen VM i Frankrike 2011.

– Det stämmer! Det rör sig om miljonbelopp i mindre pengar till elitverksamheten. Håkan Carlsson, landslagschefen, får varje år en budget och disponerar pengarna själv, bekräftar förbundschefen Susanne Söderholm och påpekar att de aktiva och ledarna ofta hittar egna både "billiga" och trivsamma lösningar.

– Mitt i VM-veckan hade de exempelvis en samling för alla anhöriga och då hjälpte de aktiva till att fixa mat och bakverk. Och de ville själva ha ett boende med självhushåll, vilket troligen gav större handlingsfrihet, tror förbundschefen.

Jerker Lysell gillar också att elitverksamheten inte är centralstyrd.

– Vi har bara fyra ledare med oss så vi behöver hjälpa till med det vi kan. Då blir det enklare och roligare för alla. Men min egen orienteringssatsning går förstås före allt annat, påpekar Frelugasonen.

Dagen innan långdistansen som avslutade VM bestämde också IOF (Internationella Orienteringsförbundet) att VM från och med 2019 ska vara sprint-VM vartannat år och skogs-VM vartannat. Så nu följer tre VM, Sverige, Estland och Lettland likadant som den nyligen avslutade i Skottland. 

2019 blir det skogs-VM och arrangörslandet kan om de vill även köra sprint. 2020 blir det enbart sprint-VM.

– Jag bryr mig inte så mycket om dessa ändringar. Jag satsar vidare och fortsätter till det blir ett guld, lovar Jerker Lysell som ska försöka öka träningsmängden successivt.

– Jag behöver löpträna mer kombinerat med alternativ träning. Vill gärna också springa SM-tävlingarna i höst och förstås världscupsavslutningen i oktober i Schweiz. Men ikväll gäller VM-banketten, slutar Rehns BK:s VM-bronsmedaljör med glimten i ögonen.

Mer läsning

Annons