Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu pallade Lysell hela vägen i VM

/

– Helt sjukt kul!  När jag tränat som minst får jag äntligen min VM-medalj. 
26-årige Jerker Lysell började inte gråta men var djup rörd när han i skotska Forres äntligen fick erövra sin första VM-medalj i orientering. Ett brons som förgylldes av att kompisen Jonas Leandersson tog hem guldet.

Annons

I en oerhört spännande TV-sändning genomförde Bollnäskillen en nästan helt perfekt sprintfinal på gator, genom gränder, smala öppningar i staket samt via en viljestark avslutning på gräs i den park där arenan var belägen.

Vid varvningen förstod Jerker trots allt jubel att chansen fanns men uppfattade inga exakta tider.

– Det kändes att chansen att jag var med i striden och avslutningen var enkel. Jag öste på allt jag kunde, sa Jerkers vars fartökning i motlutet upp mot sista kontrollen troligen var avgörande för att han klarade bronset. 

Han tog in tre sekunder på Jonas Leandersson och var 4,5 sekunder bakom guldet efter 4,2 kilometer fågelvägen. Schweizaren Martin Hubmann tog silvret 1,9 sekunder efter Leandersson.

– Och jag var mindre seg i benen och kroppen än under och efter mixsprintloppet dagen innan, menade Jerker som var mycket samlad när han intervjuades av BBC och glatt ställde upp på all fotografering och autografskrivande.

Bollnäskillens VM-medalj kom också i den jämnaste och konkurrensstarkaste VM-finalen någonsin. I stort sett alla världens bästa sprintorienterare var med inklusive de två senaste årens världsmästare. Mellan de sex första skilde nio sekunder.

– Mitt eget lopp var nästan perfekt! De flesta sträckorna mellan kontrollerna  visste vi om från den tillåtna rekningen innan tävlingen. Det gällde mest att verkligen fullfölja vägvalen och orka hålla uppe farten och koncentrationen samt ge allt på slutet. sammanfattade Jerker som verkligen slog ur underläge.

– Massor med träning i vatten, på cykel, crosstrainer och löpning först sista månaden räckte. Jag har aldrig givit upp hoppet om VM-medalj och att den kom visade att envishet räcker långt.

Och i glädjen kunde skämtaren från Freluga inte avhålla sig från att skämta med silvermedaljören Martin Hubmann när medaljernas delades ut lite i förväg.

– Jag snodde åt mig silvret och gömde det i overallsbyxorna, men Martin fick förstås tillbaka medaljen, smilade Jerker innan avresan till segerfesten i den svenska förläggningen.

Mer läsning

Annons