Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lysell: "Vet inte om det är optimalt"

/
  • Jerker Lysell blev femma på SM-sprinten under SM-veckan i Sundsvall i juni.

I helgen inleds O-Ringen – som i år väljs bort av flera orienteringsstjärnor.
Anledningen är ett VM som ligger för tätt inpå.
– Jag vet inte om det är optimalt, säger Rehns BK:s sprintstjärna Jerker Lysell.

Annons

O-Ringen, som i år hålls 18-24 juli, är världens största orienteringstävling. Mellan 15 000–20 000 orienterare från cirka 40 länder väntas invadera Borås med start på lördagen då invigningen hålls.

Men årets upplaga av O-Ringen genomförs utan flera av orienteringens största namn. Svenska landslagsstjärnor som Jerker Lysell, Tove Alexandersson och Jonas Leandersson kommer bara att ställa upp i en uppvisningssprint som hålls i samband med tisdagens elitsprint.

– Jag har sprungit så lite och vill få mer sprint i kroppen innan VM. Vi springer utom tävlan, men man vill inte få spö av de som inte kom med till VM och framför allt inte av de som ska till VM, säger Jerker Lysell.

Att flera världslöpare väljer bort tävlingen beror på VM i Skottland som inleds veckan efter O-Ringen. Jerker Lysell hymlar inte om att upplägget är problematiskt.

– O-Ringen vill man alltid springa. Det är synd att vi missar den och så är det synd för O-Ringen i sig, säger han.

– Det finns vissa VM-löpare som kör och tycker att det är bra uppladdning, men det är bara tio dagar mellan sprinten i O-Ringen och sprinten på VM och det är väl lika för de som springer långdistans. Jag vet inte om det är optimalt.

Men trots att det bara blir en uppvisningssprint i O-Ringen känner Jerker Lysell att VM-formen börjar sätta sig. Vid SM-veckan i slutet av juni blev han femma i SM-sprinten på Stora torget i Sundsvall – trots att han inte hade tävlat sedan i januari på grund av fotproblem.

– Det var första passet på hårt underlag och det var tajt om tiderna, men jag var bara fyra sekunder bakom Leandersson som blev tvåa i världscupen två veckor innan. Det gick bättre än jag trodde, säger Jerker Lysell.

Konditionen har han. Inför VM i skotska Inverness jobbar Jerker Lysell för att få upp snabbheten. De senaste tre åren har varit präglade av skador, men 26-åringen har alltid fått ett antal skadefria veckor strax innan VM som gjort att han lyckats prestera. Jerker Lysell hoppas på ett liknande scenario även i år.

– Om det räcker till medalj får vi vänta och se. Jag slår ur underläge som de senaste tre åren och då har det bara gått bättre och bättre. Jag var VM-fyra och EM-tvåa i fjol och jag tror att jag kan vara i liknande form nu.

Mer läsning

Annons