Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landslagsåkaren är grafiker – för hela O-ringen

/
  • Martin Hammarberg i presstältet på O-ringen. Utöver jobbet som grafiker jobbar han även med att skriva nyheter till O-ringens hemsida.

På vintrarna är han skidorienterare i Sundsvalls OK och landslaget.
På somrarna springer Martin Hammarberg för Malungs OK Skogsmårdarna och sköter grafiken för hela O-ringen.
– Det är ett väldigt roligt jobb, säger 31-åringen.

Annons

Grafiker för en av världens absolut största orienteringstävlingar – vad gör man egentligen då? Tja, det allra mesta i layoutväg. Håll i er: Kartor, O-ringens programtidning, marknadsföringsmaterial, informationsskyltar, reklamskyltar, nummerlappar, tältgavlar och hemsidan.

Det låter som ett heltidsjobb, men Martin Hammarbergs tjänst som grafiker för O-ringen når "bara" upp i 70 procent.

– Jag gör i princip alla trycksaker och det är ganska mycket. Men jag åker ju skidorientering på landslagsnivå, så det här jobbet passar mig bra. På vintern är jag borta och tävlar ganska mycket, säger Sundsvallssonen som numera bor i Falun.

Bortrest har han inte haft möjlighet att vara under våren och sommaren. Maj, juni och juli har varit fullspäckade månader inför den enorma apparaten O-ringen. Resultatet blev en full container med tryckt material – som till exempel 5 600 informationsskyltar och en över två meter hög trave med reklamskyltar.

– Det är otroliga volymer och det är ett väldigt roligt jobb. Man förbereder hela året, kommer på plats några veckor innan och ser allt ta fart och byggas upp. Sedan är allt bara slut på en vecka, säger Martin Hammarberg.

Mitt i allt arbete orienterar han också för Malungs OK i H21:s elit två – klassen under de allra bästa herrarna. Inför sista etappen under fredagen ligger han på en åttondeplats av cirka hundra tävlande.

– Jag hade nog platsat i elit ett, men jag gör så här för att jag inte vill springa elit när jag jobbar. Jag springer mest som träning inför vintern. Enda ambitionen är att få bra träningspass när man jobbar. Fast samtidigt... När man väl tävlar kommer tävlingsdjävulen i gång.

Siktar inte på en topp tio-placering eller så?

– Jo, det är klart att jag vill det. Mycket kan hända på jaktstarten sista dagen. Tredjeplatsen är inte helt omöjlig, men det blir svårt. Men topp fem skulle vara jättekul om jag lyckades med.

I huvudsak är O-ringen dock som en försäsongsvecka för Martin Hammarberg. Det är i vinter det gäller för landslagsåkaren som tog EM-brons i stafett i januari

Efter O-ringen väntar ledighet i augusti. Då fortsätter hans satsning mot vintern, bland annat med träningsläger i Idre och Sollefteå.

– Sedan blir det ett pass i månaden fram till säsongen börjar i december, säger Martin Hammarberg, tävlande för Sundsvalls OK på vintrarna.

Mer läsning

Annons