Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Organiserat tiggeri av ligor

Förra lördagen gjorde jag ett antal iakttagelser i Hudiksvall.

Vid entréerna till Guldsmeden och Fyren satt två äldre kvinnor och tiggde. Det är något vi ser varje dag nu. Jag gick in på Guldsmeden och satte mig på en av bänkarna, och iakttog de lördagshandlande människorna. Efter en stund såg jag två yngre kvinnor som gick omkring med rosor. Eftersom jag sett samma sak på gågatan under sommaren 2013 visste jag vad det handlade om: Det är kriminella som försöker lura pengar av folk.

Mycket riktigt så gick en av kvinnorna på en dam i 75-årsåldern och erbjöd henne en ros. Damen tog förvånat emot denna. Då tog den yngre kvinnan fram en lapp och ville ha pengar av den gamla damen. Då kunde jag inte göra annat än att ingripa. Jag gick fram och förklarade för damen att de försökte lura av henne pengar. Den unga bedragerskan blev då arg och hotfull, och jag fick då heta både det ena och andra på ett annat språk. Mitt svar var att nu ringer jag polisen. Vilket jag också gjorde.

Då hände det saker snabbt: Efter cirka en minut dyker en välklädd man i 40-årsåldern upp. Han har en bukett med rosor i handen, och tar med sig yngre flickorna med rosor och försvinner. De två damerna vid entréerna försvinner också som ett trollslag.

För mig är det uppenbart att det vi ser nu i Sverige är organiserat tiggeri och bedrägeri, av utländska ligor. Jag vill varna alla för att ta emot rosor. Ni kan få vara med om något riktigt obehagligt. Ring hellre polisen omedelbart. Ett annat fenomen som jag sett i Hudiksvall är de så kallade dövligorna. Personer som är döva, eller förmodligen låtsas vara det, står framför en butik och visar ett papper som säger att de samlar pengar till så kallade dövcenter. De vill ha pengar till dessa. Och inte nog med det: de vill att vi ska skriva under med vår namnteckning och var vi bor. Varför vill folk som samlar in pengar ha vår namnteckning? Detta är bedrägeri, och en persons namnteckning kan användas i bedrägligt syfte. Inga av Sveriges organisationer för döva samlar in pengar på detta sätt. Ring i stället genast polisen om ni råkar ut för denna typ av tiggeri. Det gjorde jag förra året när jag råkade på en sådan "insamling": och vips försvann dessa personer snabbt från gågatan. Jag ringde även HT – men de skrev inget om det som skedde. Jag anser att lokaltidningen och polisen bör informera och varna kommunens medborgare om det som sker – inte mörka och skydda de som begår bedrägliga handlingar mitt i vår fina stad. Den polis jag talade bekräftade det tillvägagångssätt jag beskrev, och att dessa människor ofta blir hotfulla om de inte får pengar.

Lisa Magnusson försvarar (18/3) på ledarplats i viss mån tiggeriet. Jag säger: gå ut och iaktta vad som sker. Ta inte för givet att det är som du verkar tro. Sen kan vi tala om vem och vad som bör försvaras. Märk väl att dessa personer gärna inriktar sig mot våra äldre. Kontakta gärna polisen så kan de säkert bekräfta den typ av bedrägerier som jag beskriver.

Lars O Eriksson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel