Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ordningen återställd i Per-Jansgården

Sommarsäsongen har kommit och gått, på hembygdsgården i Idenor. Äppelträdet på innergården fäller löven, och gräsmattan har just fått sin höstklippning. Septembersolen speglar sig i fönsterglasen, som kastar reflexerna mot alla väderstreck.

Kittet har en vinter på nacken, och det som såg för nytt ut i fjol, smälter stillsamt in i den ålderdomliga miljön. Besökare kan inte se att någonting alls har hänt, men för ett och ett halvt år sedan hände det i alla fall. Ett pojkstreck spårade ur, och Per-Jansgårdens tre hus stod rätt som det var med fönstren tomma. Rubb och stubb var sönderslaget. Och det var gammalt glas.

Brolins glas fick uppdraget att ordna nygammalt glas till fönstren. Det finns nytillverkat glas som liknar det gamla, men i det här fallet gick det att knåpa ihop äkta vara, berättar Rune Brolin:

– Jag hade en del gammalt glas hemma. Det är inte munblåst glas, utan sådant som man kallade för maskinglas - en del rutor kan se ut så att man blir yr i huvudet när man tittar genom dem.

Alla tomma gluggar glasades med rutor ur lagret, några fönster i taget. Det dröjde bara någon vecka innan alla rutorna var på plats innan aprilvädret kom. Försäkringsbolaget tog hand om glasräkningen. Nu syns inga spår av det som hände. Det finns små svarta prickar på färgen som är målad över kittet, och fönsterglasen blänker hemtamt mellan spröjsarna