Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ordning och reda på arbetsmarknaden

Idag upptäcks att människor utnyttjas på arbetsplatser och tvingas arbeta till slavlöner.

Det blir vanligare att seriösa företag, som försöker konkurrera med schyssta villkor, slås ut på grund av att andra företag shoppar runt bland EU-länders olika skattesystem för den billigaste lösningen att driva sitt företag.

LO är för fri rörlighet, fast den fria rörligheten får inte ske på enskilda arbetstagares eller på seriösa företags bekostnad. Utländska gästarbetare kan aldrig beskyllas för dagens oreda. Det handlar helt om att lagstiftning och regler måste ändras inom EU och på nationell nivå. Detta för att företag inte ska kunna utnyttja andra länders olika regler kring sociala avgifter, försäkringar, pensioner och skatter för större vinster på seriösa företags bekostnad.

Idag försvårar EU-samarbetet möjligheterna att hålla ordning och reda på den svenska arbetsmarknaden. EU har med Lavaldomen försvårat för facket att kräva svenska kollektivavtal hos utländska företag som verkar i Sverige. Det är oacceptabelt att facket inte kan kräva lika lön för lika arbete. Svenska kollektivavtal ska gälla i Sverige.

Högern har styrt Sverige i åtta år och EU i 15 år. En höger som inte agerar. LO och socialdemokraterna föreslår flera ordningsregler som ska gälla på svensk arbetsmarknad. Lex Laval ska rivas upp så svenska kollektivavtal ska gälla för alla som arbetar i Sverige. Utländska företag i Sverige ska registreras här och ha en fysisk eller juridisk person med rätt att teckna kollektivavtal och som kan ställas till svars för avtalsbrott. Lagen om offentlig upphandling ska ändras s å det går att ställa krav på kollektivavtal. Vi kräver också ett socialt protokoll i EU som bättre skyddar fackliga rättigheter.

Det krävs en röd röst i kampen för ett jämlikt och rättvist Sverige och Europa. Därför borde du lägga din röst på Socialdemokraterna i EU-valet den 25 maj och i de nationella valen den 14 september.

Hans Svedberg, ordförande LO-distriktet Dalarna och Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel