Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ordna schysta förhållanden

Om någon månad drar bärsäsongen igång. I Gävleborgs skogar har det blivit allt vanligare med läger där stora grupper samlas för att under några månader plocka bär.

Annons

Det är ett utsatt boende och alla som kommer hit för att arbeta borde ha tak över huvudet och tillgång till toalett, dusch och soptunnor. Lagändringar behövs nu för att komma till rätta med situationen.

För den som brukar och förvaltar skogen medför lägren problem i form av nedskräpning, skadade träd samt ockuperad och nedsliten mark – något som tveklöst strider mot allemansrätten. Den som äger marken kan därför få hjälp av Kronofogden att flytta på lägret – mot betalning. För varje person i lägret måste markägaren själv betala 600 kronor och på egen hand samla in personuppgifter på samtliga. Det skedde tolv gånger i Gävleborg i fjol och nyligen utanför Stockholm. Ofta bor omkring 50 personer i ett läger. För alla, stora som små markägare, är det orimligt att behöva betala runt 30 000 kronor för att få hjälp att flytta på dem som olovligen bosatt sig på ens mark. Om lägret dessutom rör sig ett hundratal meter eller om nya plockare ansluter måste hela processen, inklusive betalning, göras om. Dagens system via Kronofogden fungerar helt enkelt inte.

Självklart välkomnar vi allmänhet och friluftsliv i naturen. Men de problem som uppstår när många slår läger under lång tid handlar inte om allemansrätt utan om olovligt boende på annans mark. För stora läger är det egentligen inte ens tillåtet att stanna en natt. I brottsbalken finns i dag bestämmelser mot tagande av olovlig väg och hemfridsbrott. En möjlig lösning vore att även införa en bestämmelse mot lägervistelse på annans mark i fler än två nätter utan markägarens tillstånd. Efter det skulle markägaren kunna få hjälp av polisen att flytta på lägret.

De som plockar bär ska bo under schyssta förhållanden, exempelvis på en camping eller efter överenskommelse hos markägare. Det kommer att kosta, och merkostnaden ska givetvis läggas på bären som plockarna säljer hos lokala uppköpare. Genom att höja nivån på boende för alla som kommer hit för att arbeta försvåras möjligheterna att utnyttja dem som underbetald arbetskraft.

LRF Gävleborg har vid ett flertal tillfällen sedan två år tillbaka via möten och uppvaktningar påtalat att problemet måste få en lösning. Vid ett möte som LRF Gävleborg hade med riksdagsledamöterna Ulf Berg, Lars Beckman och Tomas Tobé från Moderaterna i Sandviken 16 maj berättade de att partiet nu vill förenkla avhysning av bärplockare genom att sänka Kronofogdens avgifter - en sänkning som kan träda i kraft redan till årets säsong.

Under de senaste åren har de stora och långa lägren blivit fler för varje säsong. Vi vill gärna höra fler idéer från politiskt håll om hur problemet ska lösas – för markägarnas och för bärplockarnas skull – men framför allt vill vi att idéerna ska leda till handling.

Maria Jonsson

ordförande LRF Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel