Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Orädd björn lockar nyfikna: "En dag var det till och med trafikstockning här"

De senaste veckorna har björnobservationerna haglat in från personer som rört sig kring Kvarngatan utanför Ånge. "En dag var det till och med trafikstockning här", säger Ann-Louise Larsson som bor i området.

Klippet ovan är filmat av Tomas Englund, Ånge.

Det har gått knappt ett år sedan en björnunge i Loviken blev föremål för allmänhetens breda intresse då den till synes orädd promenerade i vägdiket. Ett beteende som påminner mycket om den björn som på senare tid fått många att ta en biltur längs Kvarngatan utanför Ånge.

– Det här är inget onormalt beteende för björnar, vi får liknande rapporter varje år, säger Peter Nilsson, naturvårdshandläggare på länsstyrelsens rovdjursavdelning.

Det han däremot vill vädja om är att inte försöka mata dessa ungbjörnar, då det kan störa deras naturliga beteende. Något som sägs ha varit fallet i Loviken, där björnungen till slut också omkom i en trafikolycka.

– En yngre björn har inte samma skygghet men det kommer med tiden, så blir inte den här björnen matad så kommer den att försvinna till skogs, menar Peter Nilsson.

Det sistnämnda kan dessutom redan vara fallet då trafiken kring platsen börjat avta.

– Vi var där i helgen för att informera men då såg vi varken till några bilar eller björnar, säger Peter Nilsson.

Även de som bor längs Kvarngatan säger att det verkar ha lugnat ned sig, både när det gäller trafik och björnmöten.

– Värst var det i onsdags då det blev trafikstockning, säger Ann-Louise Larsson, och berättar också om en dag då björnen blev omringad av besökande bilar med resultat att enda vägen den kunde röra sig var ner mot hennes och familjens gård.

– Maken gick ut och mötte den strax bakom huset, men trots att han ryade åt den och sköt varningsskott med hagelbössan så stod den bara och tittade. Först efter tredje skottet så lufsade den i väg, berättar hon.

– Jag önskar att folk kunde förstå att det bästa är att låta den vara i fred. Nu är vi rätt vana att leva med björn in på knuten, men vi har hästar som har flyktbeteende och kan bli skrämda, säger Ann-Louise.

En annan som har hästar i samma område är Karin Lindkvist, och där har mötet mellan de båda djurraserna inte vållat några problem.

– Hästarna bryr sig inte om björnen, säger hon, och berättar att de setts stå och beta gräs på varsin sida av vägen.

– De tror det är två-tre stycken björnar som har varit i den här kullen som verkar ha blivit bortstötta nu, men jag har själv bara sett en varje gång och jag tror det är samma, säger Karin, som också lyckats fånga besökaren på bild.

En besökare som alltså verkar ha vandrat vidare mot mer folktomma marker.

Enligt Länsstyrelsen Västernorrlands hemsida så finn det några grundregler som bör följas för att undvika att björnar blir allt för närgångna och vana vid människor:

• Se till att ingenting som björnar kan äta finns tillgängligt i närheten av ditt hus eller annan bebyggelse.

• Slaktrester skall lämnas långt ifrån bebyggelse, stigar och allmänna vägar.

• Mata aldrig björnar oavsett syfte.