Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Optimism trots röda siffror

Bollnäs sjukhus kommer att från februari kunna erbjuda stötvågsbehandlingar av njursten. Det är ett positivt tillskott i ett läge när verksamheten fortfarande visar minus.
– Det blir röda siffror för oss även i bokslutet för fjolåret, säger sjukhuschef Elisabeth Winsjansen.

Men hur mycket Aleris Specialistvård gick back med i Bollnäs vill det privata företaget ännu inte uppge. Motiveringen är att alla siffror för förra årets sista kvartal ännu inte är sammanställda.

– Vi är inte i balans ännu, men på rätt väg. Det är inte alls den situation som fanns när vi klev på och började driva sjukhuset, säger Elisabeth Winsjansen.

– Målet är att klara ett nollresultat för 2014. Vi har haft en tuff resa sedan vi tog över från landstinget i april 2012, men samtidigt är jag glad för att det finns ekonomiska muskler bakom verksamheten.

I slutet av 2012 – nio månader efter övertagandet – stod det klart att sjukhuset gått med 27 miljoner kronor i förlust genom bland annat för små operationsvolymer. Det ledde till varsel om uppsägning av 45 anställda, men när allt var klart var det 25 tjänster som försvann.

Det fanns också stora investeringsbehov i starten eftersom en del av den medicinsk-tekniska utrustningen behövde förnyas.

– Mycket hade fått vänta i samband med landstingets upphandling. Men nu har vi klarat en del av detta och har även kunnat göra vissa nyinvesteringar, säger Elisabeth Winsjansen.

Ett annat glädjeämne just nu är tidningen Dagens Medicins rankning av den medicinska kvaliteten. Som framgått de senaste dagarna placerades Bollnäs här som tvåa bland de mindre sjukhusen i landet. Hjärtsjukvården och strokevården framhölls särskilt.

Men det finns alltså även en del nyheter på vårdsidan. Och en av dem är den anläggning för stötvågsbehandling av njursten (ESWL) som nyligen köpts in för 2,6 miljoner kronor.

Det är, enligt Elisabeth Winsjansen, den enda stationära utrustningen på det området i länet. (Sandviken har tidigare haft en mobil enhet).

Ett avtal är träffat med landstinget för patienter som är i behov av behandlingen. Och det även tänkbart att det blir ett samarbete med Dalarna.

Behandlingen går ut på att med hjälp av tryckvågor krossa stenar i urinvägarna på patienten. En stötvåg genom kroppsvävnaden gör att stenar kan pulvriseras. De flesta njurstenar är i dag möjliga att behandla utan operation. Smärtlindring kan fås via dropp i armen.