Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oppositionstiden har gett chansen att ta ut svängarna

/
  • Det är först under sin andra mandatperiod i riksdagen som Åsa Lindestam tycker att hon lärt sig systemet och vilka vägar man ska gå för att kunna påverka.

Efter åtta år som en av länets riksdagsmän känner sig Åsa Lindestam anonym utanför Söderhamn.

Det vill hon ändra på, men hon skulle inte vilja vara minister och igenkänd överallt.

Annons

Åsa Lindestam sitter i försvarsutskottet, men ägnar ungefär halva sin tid åt kontakten med länet.

– När jag kommer hem till Gävleborg är det ingen som vill diskutera försvarspolitik. Jag sitter i distriktsstyrelsen och är ansvarig för jämställdheten i distriktet. Jag gillar att vara ute på olika möten, så politiskt har jag aldrig tidigare haft så mycket kontakter i länet.

Visst är det ett krävande arbete att vara riksdagsledamot.

– De flesta kan åka hem på torsdag kväll, men jag sitter med i EU-nämnden och vi har alltid möten på fredagar. Det är väldigt intressanta frågor, men det skulle jag vilja slippa.

Ändå har hon inte haft någon tanke på att lägga av efter två mandatperioder.

– Det är först den här perioden som jag börjat förstå hur systemet fungerar.

Hon upplever att det tog ett år innan hon förstod att socialdemokratin hamnat i minoritet.

– Så var det nog för de flesta av oss. Vi är så vana att ta ansvar. Sedan insåg jag att det kan vara rätt roligt att vara i minoritet. Man kan ta ut svängarna på ett annat sätt.

Under den senaste mandatperioden känner hon sig nöjd med att rädda kvar Hemvärnets utbildningsgrupp i Gävleborg och tullens verksamhet i Norrland.

Åsa Lindestam är också Socialdemokraternas talesman när det gäller Sveriges insatser i Afghanistan.

– Jag har lyckats lyfta de frågorna. Vi Socialdemokrater vill ju att Sverige ska satsa lika mycket på bistånd som militära insatser. Nu satsar vi tre gånger mer på militären.

Under nästa mandatperiod hoppas hon kunna medverka till ett genombrott i Afghanistanpolitiken, även i de internationella sammanhang där hon deltar.

– Jag vill att vi ska mäta resultat i rent vatten, kvinnor som överlever graviditeter, barn som blir äldre än fem år, flickor som får gå i skolan.

Från länet har hon som oppositionspolitiker fört fram pensionärernas ilska mot att de ska betala högre skatt än de som arbetar. Två kvinnor som blivit utförsäkrade från Försäkringskassan hörde av sig till henne och hon hade en debatt med arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin.

När SJ drog in det sista kvällståget norrut från Stockholm drog hon igång en namninsamling på internet och fick in 700 namn.

Även om de rödgröna vinner regeringsmakten är Åsa Lindestam beredd på att det egna partiets ledamöter kan bli färre, men hon tror inte att Socialdemokraterna tappar något av sina fem mandat i Gävleborg.

– Vi står starka här. Jag tror snarare vi får sex mandat. Det hade vi ju i 14 dagar vid förra valet, före den slutgiltiga räkningen.

Mer läsning

Annons