Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oppositionens skuggbudget

/
  • Oppositionsråden Hans Jonsson (C) och Bertil Eriksson (KD) kommer med ett eget budgetförslag, när kommunstyrelsen sammanträder på torsdag den 1 december. Bland annat föreslår de ökat underhåll av kommunala kulturfastigheter, som stallet i Svabensvek och Mårtesgården i Edsbyn.

Centerpartiet och Kristdemokraterna har ett eget budgetförslag, som de kommer att ställa mot majoritetens (S, M, FP och MP). Oppositionens skuggbudget om man så vill.

Annons

– Utgångspunkten för vårt budgetförslag är att vi ska ha en ekonomi i balans och inte skjuta kostnader framför oss. Därför vill vi till exempel satsa mer på underhåll än majoriteten för att slippa större kostnader i framtiden, säger oppositionsrådet Hans Jonsson (C).

Det handlar även om mindre underhållsåtgärder vid till exempel lekplatser och skolgårdar. Skuggbudgeten vill behålla 500 000 kronor för detta nästa år och sedan öka till 750 000 år 2013. Majoriteten vill dra ner till 200 000 nästa år och sedan höja till 450 000 år 2013.

En annan fråga som majoritet och opposition inte är överens om är effekterna av att den politiska majoriteten avskaffade vårdnadsbidraget. Istället för att spara får kommunen nya kostnader för förskolan när vårdnadsbidraget slopades, resonerar Centerpartiet och Kristdemokrater.

– Majoriteten har gjort en total missbedömning hur verkligheten blev. Trycket är högt i Edsbyn, men ändå lägger man ner en avdelning där. Våra farhågor har besannats. Det kommer inte att gå, säger oppositionsrådet Bertil Eriksson (KD).

En idé som de övriga partierna i budgetberedningen ställde upp på är att kommunen och kommunens fastighetsbolag ska utreda och planera för att köpa ett vindkraftverk. Detta för att få ner kommunens elkostnader.

Oppositionen vill att kommunen betalar för ishållningen i bandyarenan en månad längre, mellan den 15 september till den 15 mars. På så sätt följer man den nya överenskommelsen mellan bandyförbunder och Sveriges kommuner och landsting (SKL). Det skulle främst gynna ungdomsverksamheten och även stötta bygden i samband med att Dina arena under hösten besöks av ett stort antal bandyspelare, ledare och föräldrar från andra orter och länder.

Och det gynnar i sin tur näringslivet när det gäller boende och handel, resonerar Centerpartiet och Kristdemokraterna.

När det gäller investeringar vill oppositionen att det investeras i Celsiusgatan/Uraforsvägen.

Man vill även investera i en ny entré till Celsiusskolan och Edsbyns museum nästa år. Detta för att få en handikappanpassad entré.

Oppositionen stödjer satsningen på en praktiksamordnare inom socialtjänsten för att minska kostnaderna för försörjningsstöd. Man stödjer också det planerade LSS-boendet vid särskilda boendet Violen i Edsbyn.

Mer läsning

Annons