Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oppositionens falska retorik

/

Alliansregeringens målmedvetna arbete med att pressa ner skatterna och därmed låta folk få behålla mer av sin lön har varit framgångsrik. Framför allt är det jobbskatteavdraget som varit lyckat. En reform som har givit en vanlig löntagare omkring 1 500 kronor mer i månaden i plånboken.
Det här uppskattas av väljarna.

Annons

Enligt en opinionsmätning som Synovate har gjort anser 43 procent att de gynnas av regeringens politik, medan 34 procent anser att de missgynnas. 23 procent är osäkra. De två tidigare åren av mandatperioden har uppfattningen varit precis den motsatta, 44-45 procent har ansett sig missgynnas mot 33-34 procent som har ansett sig vara gynnade.

Av de som i år uppger sig vara gynnade är det tre av fyra som motiverar sin inställning med att de har fått sänkt skatt.

Det här är naturligtvis problematiskt för de tre rödgröna oppositionspartierna. I synnerhet som de tvärtom vill höja skatten. Om än i varierande omfattning. Särskilt överens är de inte i den här frågan heller.

Och det blir inte bättre för de rödgröna av att allt fler av deras väljare uppger att de tycker sig gynnas av regeringens politik.

Mot det här måste oppositionen självklart anlägga moteld. Och det har de redan valt att göra.

Kritiken har haglat från oppositionspartierna mot alliansens jobbskatteavdrag.

Bland annat har det påståtts att regeringen bara sänker skatten för höginkomsttagarna. Men jobbskatteavdraget har en tydlig profil för att gynna låg- och medelinkomsttagare. Taket för när avdraget inte blir större ligger vid 28 000 kronor i månaden. Har du en högre inkomst så får du inte ett större avdrag.

Den falska retoriken från oppositionen blir tydlig när de ska gå från ord till handling. Endast Vänsterpartiet är ärligt noga att ta konsekvenserna av sitt motstånd och därmed plocka bort alla fyra stegen i jobbskatteavdraget i sin skuggbudget.

Socialdemokraterna och Miljöpartiet väljer att acceptera de tre första, men säger nej till det fjärde. En strategi som Socialdemokraterna har använt sig av varje gång regeringen utökat jobbskatteavdraget.

När man lyssnar till Socialdemokraternas ekonomiskpolitiske talesperson Thomas Östros blir den falska retoriken än tydligare. Motiveringen till att man inte vill slopa de övriga tre stegen i jobbskatteavdraget är att "man måste vara försiktig med skattehöjningar för vanligt folk".

Alltså. Jobbskatteavdraget är inte en reform för höginkomsttagare. Utan för låg- och medelinkomsttagare.

Varför skulle Östros annars dra sig för riva upp reformen?

Ändå vet vi att Östros påstående om försiktighet med skattehöjning är precis lika inkorrekt som kritiken mot jobbskatteavdraget.

Med en rödgrön regering väntar väsentligt höjda skatter. Inte bara för de med höga inkomster, utan även för låg- och medelinkomsttagare.

Och de stackars pensionärer som har gått på snacket om pensionärsskatt ska inte tro att de har några större skattesänkningar att vänta med en rödgrön regering. Under de tolv år som Socialdemokraterna senast regerade landet sänktes inte skatten för pensionärerna en enda gång. Nu har alliansen sänkt den två gånger.

Mer läsning

Annons