Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oppositionen vann budgetstriden – drev igenom extramiljoner till skolan i Bollnäs

Artikel 12 av 12
Bollnäs kommuns budget
Visa alla artiklar

Till slut anslöt sig Moderaterna till resten av oppositionen och körde över den styrande minoriteten. Det innebär att skolan får ännu mer pengar nästa år. Men också att budgeten bestäms av andra partier än de som styr.

Under måndagskvällen var det dags för kommunfullmäktige att besluta om nästa års budget, eller "justera driftsbudgeten" som det heter på kommunspråk.

Företrädare för såväl den styrande minoriteten S+V+MP+L som oppositionen förklarade flera gånger att partierna är överens till 99,8 procent när det kommer till hur mycket pengar som ska satsas på olika områden. De återstående 0,2 procenten handlar om skolan.

Oppositionen vill nämligen ge barn- och utbildningsnämnden en budgetökning på 4,6 miljoner mer än vad den styrande minoritetet föreslagit. Dessa extrapengar vill de att nämnden ska lägga på ett projekt som kallas "kraftsamling skola" och som går ut på att personer som inte är utbildade lärare, men som funderar på att gå en lärarutbildning, ska anställas inom skolan.

Läs också: Rektorssituationen får fortsatt underkänt från Arbetsmiljöverket – kommunen kan få böta

Detta vill de finansiera genom att minska den summa som placeras i den så kallade resultatutjämningsreserven, kommunens sparkonto inför svårare år.

Kommunalråd Marie Centerwall (S) tycker inte att det är någon bra idé.

–Vi tycker det är viktigt att lägga pengar i ladan så man kan göra en mjukare landning när man behöver spara, sa hon under fullmäktiges sammanträde.

När frågan var uppe i kommunstyrelsen för ett par veckor sedan anslöt sig Moderaterna, då representerade av Åsa Äng Eriksson, till den styrande minoritetens förslag. Hon ansåg inte att mer pengar skulle lösa skolans problem.

Läs mer: Stökigt möte om nästa års budget – M vill inte satsa mer på skolan

Men under kommunfullmäktiges sammanträde stod det klart att Moderaterna bytt åsikt. Johan P Bång (M) gick upp i talarstolen och yrkade bifall till oppositionens förslag. Han motiverade det med att dagens unga inte tjänar något på att man sparar pengar till framtiden.

– För våra barn som går i skolan just nu är det viktigt att vi får upp kvaliteten i skolan, så att fler går vidare till gymnasie- och högskola och sedan flyttar tillbaka hem till Bollnäs eftersom de minns att här var skolan bra, sa Johan P Bång (M).

Det slutade med att ärendet gick till votering, där oppositionens förslag vann med knapp marginal. 23 ledamöter röstade för, 21 röstade mot och en avstod från att rösta.

Därmed stod ett viktigt faktum klart: när Bollnäspartiet, Sverigedemokraterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna och Moderaterna lyckas enas om ett gemensamt förslag så kan de driva igenom det, eftersom de då har en majoritet av ledamöterna i fullmäktige.

Läs mer: Nordebo (L) anklagar Centerpartiet för att släppa in SD i finrummet: "Det gör mig förvånad"

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!