Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oppositionen går samman

Den borgerliga oppositionen i Landstinget Gävleborg går samman i Samverkan Gävleborg och ger en gemensam avsiktsförklaring, gemensamt budgetförslag och snart en gemensam valplattform.

Annons

Den borgerliga oppositionen i Landstinget Gävleborg med moderaterna, folkpartiet, kristdemokraterna och sjukvårdspartiet börjar formera sina trupper inför valet 2010. Den borgerliga landstingsgruppen kallar sig för Samverkan Gävleborg.

På fredagen presenterade oppositionsråden en gemensam avsiktsförklaring för sin landstingspolitik och förklarar att de vill vara kärnan i en ny majoritet i landstinget.

– Närmare valet ska vi presentera ett gemensamt valmanifest, säger Carina Östansjö, Bollnäs, folkpartiets oppositionsråd. Vi ska lägga fram en egen budget i höst inför nästa år. I vår budget finns ingen skattehöjning.

I avsiktsförklaring säger de borgerliga att de är överens om att sätta patienten i centrum och flytta mer makt till den enskilde.

– Vi vill också få ordning på landstingets ekonom. Det kan vi uppnå med ett lyssnade ledarskap. De som arbetar i vården vet hur de ska göra besparingar, och vi vill jobba bort vårdköerna. Personalen ska vara med i arbetsprocessen. Den har mycket drivkraft. Vi tror att ett nytänkande kan ge framtidstro. Landstingspolitiken har varit så likartad under så många år, säger Carina Östansjö.

Moderaten Patrik Stenvard kunde inte vara med på presentationen av avsiktsförklaringen från Samverkan Gävleborg på fredagen. Han låg hemma och hade influensa med 40 graders feber.