Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Öppnare val skulle öka utbildningsalternativen

I fredags valde ungdomarna i Söderhamn och Hudiksvall kommun program på gymnasiet.

Totalt har nära 100 000 pojkar och flickor runt om i Sverige gjort sitt val den gångna veckan. Precis som tidigare år kommer många pojkar att ha valt Bygg - Fordons- eller Elprogrammet och många flickor att ha valt Vård och omsorg eller Barn och fritid.  Särskilt vanligt kommer de traditionellt könsbundna valen att vara bland elever vars föräldrar har kort utbildning.

Med tanke på lönenivåerna i dessa kvinno- respektive mansdominerade yrken är det flickorna med arbetarklassbakgrund som drar det kortaste strået. Det är de som löper störst risk att välja en utbildning som leder till låga löner.  Det är de som löper störst risk att senare i livet få sämre arbetsmiljö, ökad risk för arbetsskador och ofrivillig deltid. 

Ett mer öppet val skulle i stället leda till att fler unga tjejer prövar på andra yrken. Ett mer öppet val skulle också öka andelen män i kvinnodominerade yrken, vilket förmodligen skulle leda till starkare krav på såväl heltid som högre lön.  Ett mer öppet val skulle framför allt öka ungas möjligheter att fritt välja den utbildning och det yrke man innerst inne skulle vilja jobba med - utan att behöva oroa sig över hur det skulle vara att jobba på en mansdominerad arbetsplats eller över vilka kommentarer man skulle få från anhöriga.

Det är inte en omöjlig uppgift. Även enskilda aktörer kan åstadkomma stora förändringar. I Umeå har universitetet lyckats öka andelen män till förskollärarutbildningen till 21 procent, jämfört med 7 procent i riket. I Göteborg lockar Polhemsgymnasiet tjejer till teknikutbildningen, tjejer som stannar kvar och vidareutbildar sig i ämnet.

Men fler kan påverka utvecklingen. Lärare måste se till att alla elever utvecklas fullt ut inom respektive ämne och inte begränsas av förlegade föreställningar om kön. Studie- och yrkesvägledare behöver få den kunskap de behöver för att vidga elevernas perspektiv. Och arbetsgivare måste se jämställdhet som ett viktigt verktyg för att förbättra sin attraktivitet. Många av de branscher som är mest könsuppdelade har också svårigheter att rekrytera.

Även arbetstagarorganisationer har ett ansvar. Jargong, en klapp i rumpan och bilder på arbetsplatsen är arbetsmiljöfrågor som måste tas på allvar. Här finns det mer att önska från fackens sida. I Svenska Fotbollsförbundets distriktsturneringar i Stockholm är det Byggnads som sponsrar pojkturneringen och Kommunal som sponsrar flickturneringen. Det bidrar inte till en bild av en facklig rörelse med hög ambitionsnivå i dessa frågor.

Kommuner som inte erbjuder en genusmedveten studie- och yrkesvägledning sviker arbetarklassens döttrar. Samma sak gäller arbetsgivare och arbetstagarorganisationer som medvetet eller omedvetet begränsar ungas livsval.

Linda Nordlund

ordförande för Liberala ungdomsförbundet

Christer Nylander (FP)

riksdagsledamot och arbetsmarknadspolitisk talesperson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel