Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Öppnar begravningsbyrå i Ljusdal: "Folk här känner mig, på gott och ont"

Michael Skoglund öppnar i september begravningsbyrå i Gamla stan i Ljusdal. Men han är ingen nybörjare när det kommer till begravningar. Eller Ljusdal.

Annons

– Jag började jobba på Roséns begravningsbyrå för flera år sen, men de senaste åren har jag jobbat för Tollstedts begravningsbyrå i Hudiksvall. Även efter att jag började i Hudik har jag gjort begravningar i Ljusdal, eftersom folk känner mig här, säger han.

Begravningsentreprenören Mikael Skoglund från Järvsö startar nu eget i Ljusdal. – Det ska bli skönt att slippa pendla till Hudiksvall varje dag.

Och att vara bekant med många på orten är på gott och ont. Det är tufft att ta hand om kompisars föräldrar, för att inte tala om kompisars barn, säger Michael Skoglund.

Läs mer: "Jag är hans mamma i evighet"

– Då, precis som vid andra begravningar, är det viktigt att inte prata alltför mycket utan att lyssna desto mer. Inte för att vara skrytsam, men jag har en förmåga att vara där och hantera det svåra.

Döden kan vara både svår och lättsam. Den är olika från fall till fall och det gäller att vara flexibel som begravningsentreprenör. Därför har Michael Skoglund nyligen gått en utbildning i hur begravningar går till inom olika religioner och kulturer. Dessutom kommer han att införa ett nytt automatiserat affärssystem i den nya byrån, för att kunna ge kunden mer tid.

Läs mer: "Vi måste hjälpas åt att bära sorgen"

– Inför en begravning gör de anhöriga i snitt 52 val. Det är mycket funderingar mitt i all sorg. Då vill jag hinna göra det där lilla extra, ta de där samtalen som är så viktiga.

Den nya begravningsbyrån kommer att ligga i IK Ljusdals gamla lokaler i Gamla stan.

Mikael Skoglund renoverar om i IK Ljusdals gamla lokaler på Södra Järnvägsgatan i Gamla stan.

Nu återstår renovering av lokalerna, som vid intervjutillfället hade märken efter alla innebandytröjor och -vimplar som täckt väggarna genom åren.

– Det blir stort och fint här, med ljus från flera håll. Mottagningsrummet kommer att vara i ett avskilt rum, säger Michael Skoglund.

Annons