Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Öppnade fiket och stängde på Variant

Förra veckan öppnades fiket på Variant.
Men lika snabbt lades det ner och personalen har gått hem.
Det finns inget bolag bakom.

Hamid Rustam, delägare i Variants köpcentrum, var glad när han förra tisdagen kunde berätta att lokalerna åter var på väg att fyllas.

Han hade hyrt ut fiket och utrymmet i den gamla blomsteraffären till en entreprenör. En frisör och en klädbutik var också på väg att etablera sig.

– Det är mycket på gång i Bergvik, åk ut och titta, sa han då.

Vi gjorde som han sa och då var fiket redan öppet.

Nu har det visat sig att entreprenören inte har något bolag som kan driva verksamheten. De två glada kvinnorna som jobbade åt honom i kafeterian ler inte längre. Efter fyra dagar lämnade de sina jobb.

– Vi insåg snabbt att vi blivit grundlurade. Vi skulle tydligen inte få några jobb och inte har vi fått betalt heller, säger en av kvinnorna.

Efter kontakter med Skatteverket och Bolagsverket visar det sig att mannen har drivit två bolag, det senaste avvecklades förra året. Något nytt är däremot inte registrerat och hos Kronofogden har han en skuld på 331 000 kronor.

När vi konfronterade honom med den uppgiften uppgav han att det krånglade med några papper och att han därför inte hade fått företaget registrerat. Men inom ett par veckor skulle allting vara grönt. Förutom fiket har han sagt att han ska öppna en datorbutik och anställa totalt fyra personer.

I dag säger Hamid Rustam att han borde ha kollat bättre.

– Jag bor ju i Stockholm och känner inte till så många i Söderhamn.

Begärde du ut några uppgifter överhuvud taget innan du hyrde ut lokalerna?

– Nej, jag litade på honom. Nu ska jag ringa och höra vad som händer där ute, säger Hamid Rustam.

Han påpekar dock att det fortfarande är aktuellt med en klädbutik på Variant. Om det kommer han att få besked senast på fredag.

Mohammed Chabchoub, chef på arbetsförmedlingen i Söderhamn, vet att två personer har arbetat i fiket eftersom de upptäckte detta av en slump när de var ute på ett företagsbesök i Bergvik. En förmedlare pratade då med kvinnorna, men arbetsförmedlingen har inte haft något med entreprenören att göra.

– Vi har inte hänvisat några arbetssökande dit. Vi följer våra regler som innebär att det måste finnas ett organisationsnummer och en F-skattsedel för att vi ska kunna anvisa någon, säger han.

Att två personer jobbat utan korrekt anställning gör honom däremot orolig.

– Sådana här gånger gäller inga försäkringar, finns det intet bolag omfattas man heller inte av det sociala skyddsnätet. Och då kan det ju sluta mycket illa, säger Mohammed Chabchoub.

Sedan i slutet av förra veckan har tidningen försökt nå entreprenören ett flertal gånger utan att lyckas, men i ett sms låter han meddela att företaget blev avregistrerat av en gammal vän till honom. Nu har han skickat in nya papper till bolagsverket – "så inom kort öppnar vi igen".

Efter nya kontakter med Bolagsverket visar det sig att uppgifterna stämmer. Han har skickat in två anmälningar om att han ska registrera bolag där han själv är stiftare och aktieägare. Men ingen av handlingarna är undertecknade med hans namn och det framgår inte vad bolagen ska ha för verksamhet.

Eftersom det enligt Bolagsverket är massor av brister i handlingarna kommer de att skickas tillbaka för kompletterande uppgifter. Först därefter kan det öppnas ett ärende och göras en bedömning.