Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Öppna mejeri, hälsingebönder

Ska vi komma till rätta med livsmedlen så borde nog ni bönder i Hälsingland sätta i gång mejeriet i Bollnäs igen och bygg ett slakteri i Bollnäs.

Ett nytt bondeuppror är på gång och den här gången gäller det mjölken. Konsumenterna ska pungslås och det med en krona mer för mjölken per liter. Men vems är felet egentligen att det inte verkar gå ihop för bönderna?

Jag anser att det är bönderna själva som genom sin organisation orsakat problemet. Milko ägs ju av bönderna och inom Milko sitter det ett antal välbetalda direktörer som styr och ställer efter sitt eget huvud och även sin egen plånbok.

Mejerier läggs ner och transporterna blir längre och längre och transportören vill ju också ha betalt för sina transporter. Bönderna ska inte prata så mycket om att bevara en bra miljö då de godkänner dessa långa transporter för sina produkter, djur, mjölk och spannmål, då dessa transporteras på lastbilar och långtradare.

Mjölken vi konsumenter köper i affären är vid inköpstillfället en vecka gammal. Alltså betalar vi för en gammal produkt vad en färsk produkt egentligen skulle kosta. Köttet vi köper i vår butik kommer oftast från stressade illa behandlade djur på grund av långa transporter till slakteri. Ska vi komma till rätta med livsmedlen så borde nog ni bönder i Hälsingland sätta i gång mejeriet i Bollnäs igen och bygg ett slakteri i Bollnäs. Ni skulle tjäna på det och vi konsumenter skulle också kunna veta att mjölk och kött kommer från närproducerande bönder.

L.B.J-sson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel