Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Öppet hus i vävstugan

Under linveckan är vävning ett givet inslag. På tisdagen var det öppet hus i sockenstugan intill Bollnäs kyrka där Bollnäs- och Voxnadalens hemslöjdsförening har sin vävstuga.

Annons

Inne i stugan står elva olika vävstolar och från flera hörs det hur det smäller och dunkar. Vid den största vävstolen i andra rummet sitter Inger Eriksson och väver en stor duk. Det hon väver kallas tuskaft med kypert och hon tänker göra en bred duk som är över 2,5 meter lång.

- Det är populärt med långbord nu så jag ska göra den lång och ge bort den. Jag brukar ge bort det jag gör här, säger hon.

I vävkommittén sitter Gerd Lindqvist, Margareta Frisendahl och Kerstin Backa. Tillsammans ser de till att det finns garn i vävstolarna och sätter i nya mönster undan för undan.

- Vi har hållit på med vävverksamhet i nästan 50 år, det är ett väldigt roligt sätt att umgås på. Det är inte bara för oss pensionärer, vem som helst får komma hit och väva. Man bokar upp sig på en lista och när personen som står ovanför är klar ringer den, det brukar fungera väldigt bra, säger Gerd Lindqvist.