Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

ÖPPET BREV: Det finns lösningar – se hur andra kommuner löst soptaxan för hjälporganisationer!

Många kommuner tillämpar möjlighet till noll-taxa för hjälporganisationer vid avlämnande av avfall på återvinningscentraler. Man ser uppenbarligen hjälporganisationer som en samhällsnyttig partner i arbetet med återvinning och återanvändning av avfall, skriver Jan Haglund i ett öppet brev till Annika Huber och ledamöterna i Hudiksvalls tekniska nämnd.

Läs också Annika Hubergs replik: Det är lagen som styr avfallshanteringen – som privatpersoner kan vi däremot stötta goda krafter

Hade egentligen inte tänkt ge mig in i den infekterade diskussionen på nätet och gör det inte heller. Men i all välmening vill jag delge er följande:

Många kommuner tillämpar möjlighet till noll-taxa för hjälporganisationer vid avlämnande av avfall på återvinningscentraler. Man ser uppenbarligen hjälporganisationer som en samhällsnyttig partner i arbetet med återvinning och återanvändning av avfall.

En kommun som formaliserat detta med noll-taxa i sin avfallsplan/avfallstaxa är Örebro kommun. Följande text är ett utdrag ur avfallstaxan beslutad av deras fullmäktige.

"Kriterier för fritt lämnande av avfall på återvinningscentraler: Verksamheter som bedriver second handförsäljning genom att samla in föremål från hushåll och sedan låter vinsten av försäljningen gå till hjälpverksamhet kan ansöka om att lämna avfall fritt på Atleverkets återvinningscentral. Försäljningen måste ske i linje med regelverket för innehavande av 90-konto (ett 90-konto, eller kontrollgirokonto, beviljas av Svensk insamlingskontroll, som även har till uppgift att övervaka användningen av kontona.)Ett 90-konto måste innehas eller så måste verksamheten få föreningsstöd av kommunen eller vara ett socialt företag .Socialt företag skall vara listat på www.sofisam.se."

Andra kommuner jag kontaktat och som tillämpar 0noll-taxa för hjälporganisationer anger att man prövar graden av samhällsnytta för att bevilja fritt lämnande av avfall på återvinningscentralen.

Branschorganisationen Avfall Sverige har inte avgivit några rekommendationer i denna fråga men pekar i flera utredningar och rapporter under de senaste åren på vikten av att kommunerna finner lämpliga samarbetspartners i kraftsamlingen med att utveckla arbetet med återanvändning av avfall, så kallat återbruk.

Läs också Kjell Lundbergs tidigare insändare: Helt fel att ta betalt av biståndsorganisationer för att få slänga överskottet

Som sagt, jag skriver detta i all välmening och avsikten är att peka på att frågan om noll-taxa har en annan dimension än vad som hittills framkommit i debatten. Kanske det även i vår kommun är en fråga som ska regleras i den kommande revideringen av avfallstaxan.

Varför inte, i likhet med Örebro kommun och andra kommuner, i avfallsplanen och avfallstaxan införa en möjlighet till noll-taxa för hjälporganisationer med second handverksamhet?

Höj debattnivån och låt någon tjänsteman/kvinna få i uppdrag att göra en kartläggning av tillämpningen av noll-taxa hos landets kommuner med återvinningscentraler!

Jan Haglund, ordförande Röda Korset, Forsakretsen sedan 2011

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel