Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Öppet bara för killar

Ungdomsmottagningen i Ljusdal besöks av ett fåtal killar och därför lockas nu killar till besökstider endast för dem, en dag i veckan. Försöket påbörjas den 6 oktober och pågår fram till sommaren 2010.

- Det ska vara rent från tjejer under killmottagningarna, säger sexualupplysaren Bosse Diseborn som är en av dem som kommer att finnas på plats.

Birgitta Landgren är barnmorska och berättar att det flera gånger hänt att killar vänt i dörren eller bett att få komma en annan tid när se sett att de suttit tjejer i väntrummet.

Endast 10-15 procent av ungdomsmottagningens besökare är killar trots att de ofta är smittbärare till klamydia. Enligt den nya sajten, klamydia.se ser man att det är killar som utnyttjar tjänsten, att få provet hemskickat, mest. Av dem som testar sig där är också största andelen smittade.

- Vi ser ju att de är många killar som vänder sig till nätet eller att tjejer frågar åt sina killar, men då ber vi dem komma hit i stället, säger Birgitta Landgren.

Tankar kring projektet har funnits ett tag och nu ska de testa det fram till sommaren och förhoppningsvis, om resultat vistats, längre. Flera län har liknande mottagningar men inget i Hälsingland. Ungdomsmottagningen i Ljusdal satsar även på en trestegsinformation där de går ut i skolorna i tre omgångar.

För att marknadsföra de nya besökstiderna för killar har ungdomsmottagningen tagit medieprogrammet till sin hjälp och fått passande affischer.

- De ska finnas på skolorna, men vi kommer också försöka nå ut med dem till idrottsföreningar och inom sjukvården, säger Birgitta Landgren.