Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Öppenhet och respekt - inte särbehandling

Kan man främja integrering genom att underlätta segregering?

Frågan är inte så konstig som den kanske först verkar. För ibland kan ”det bästa bli det godas fiende”, som det gamla talesättet lyder.

I Söderhamn - men det skulle kunna vara vilken kommun som helst - föreslår några politiker att hålla särskilda öppettider för kvinnor i simhallen.

För att underlätta för kvinnor som av religiösa eller kulturella anledningar inte får bada tillsammans med män.

Men ska man underlätta en form av segregering för nå fram till en bättre integrering?

Den frågan är principiell och allmängiltig och måste diskuteras. Både i Söderhamn och andra kommuner.

Reaktionerna har förstå inte låtit vänta på sig. Människor som redan innan har en avvaktande eller rent av rasistisk inställning mot invandrare har vädrat sina åsikter både på webben och i tidningen.

Denna reaktion borde ansvariga politiker kunnat ha förutse.

Även om deras förslag har sin grund i att man vill väl, man vill underlätta och stödja människor som av olika anledningar har svårt att använda samhällets olika inrättningar, så blir förslaget lätt kontraproduktivt.

Det som var meningen att underlätta och bryta ned gränser bygger i stället upp murar och förstärker fördomarna.

Den grundläggande frågan handlar om hur mycket samhället ska ställa upp och anpassa sig efter olika gruppers särintressen. Och man behöver varken vara främlingsfientlig eller rasist för att fundera över den frågan.

Ingen behöver sväva i okunnighet om var jag står när det gäller synen på invandring och behovet av att öppna vårt land för flyktingar. Jag har under årens lopp skrivit mängder av ledare som värnat om flyktingars rättigheter och våra skyldigheter att ställa upp. Alltifrån familjen Jigarovs kamp att få stanna i Sverige till Lys och hennes dotter.

Ändå är det bekymmersamt att politiker i sin välvilja agerar så att motsättningarna ökar.

Att tillåta någon form av segregering för att försöka underlätta integrering är ett trubbigt instrument som bara undantagsvis kan användas. Och då krävs samtidigt en kraftig, för att inte säga omöjlig, informationskampanj.

Vi behöver slå vakt om det mångkulturella samhället där olika kulturer och religioner kan leva sida vid sida. Men vi måste vara oerhört försiktiga med olika former av särlagstiftningar.

Det är oklart om invandrarkvinnorna krävt, eller ens frågat efter denna möjlighet, eller om det bara är ett uttryck för någon slags missriktad omsorg från politikerna.

Men helt klart är det inte kommunens ansvar att skapa och bekosta särlösningar.

Däremot kan vilka grupper som helst hyra exempelvis bad och andra inrättningar, när de inte är öppna för allmänheten, för fester och egna aktiviteter.

Kultur- och samhällsutvecklingsnämndens vice ordförande John Staffas (S) tolkar allmänhetens reaktioner som att samhället har blivit hårdare.

Men hur ska man då tolka det massiva stöd som kommuninvånarna visat i Söderhamn och i andra kommuner, då flyktingfamiljer hotats av utvisningar?

Nej, att per automatik avfärda människors reaktioner över detta förslag som att samhället blivit hårdare är nog att hårdra reaktionerna.

Man behöver inte vara varken hård, eller främlingsfientlig för att tycka att vi måste slå vakt om vårt sekulära samhälle med dess värderingar av jämställdhet, likhet inför lagen, öppenhet, tolerans, där kulturer och religioner ska få leva sida vid sida på samma villkor.

Den välkände imamen Ali Ibrahim i Rosengård, Malmö, säger att islam inte förbjuder flickor att lära sig simma eller att lära sig om andra livsåskådningar eller delta i idrott. Det handlar mer om tradition än om religion menar han.

Han tycker inte man ska gå för hårt fram.

"Men samtidigt ska man också ställa krav. De som kommer hit måste anpassa sig och respektera Sverige, dess lagar och regler, på samma sätt som de kan kräva att Sverige ska respektera dem”, säger Ali Ibrahim.

Det handlar om ömsesidig öppenhet och respekt - inte särbehandling.