Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Öppen väg för fisk

Ett gigantiskt lyft för den biologiska mångfalden kan det bli om Hudiksvalls kommun köper Sofieholms kraftverk och avvecklar det. På så sätt skulle fisk än en gång kunna ta sig upp i systemet, till förmån för biologiska värden och miljön i allmänhet.

– Vi har pratat några år om det här, och Mittkraft AB funderar på att sälja kraftstationen. Tanken är då att vi skulle kunna lösa in den, och öppna upp hela systemet igen, Kraftstationen ligger precis vid Nianåns utlopp, och kungsådran är helt torrlagd. Niansjöarna fungerar som vattenmagasin, säger Johan Andreasson vid Hudiksvalls kommun.

Vattnet leds via en grävd kanal in i en ståltub, och det finns inga omlöp som öppnar för fiskvandring.

– Ingen fisk kan ta sig upp hur havet. Att återställa systemet skulle vara ganska enkelt, genom att bara öppna upp och leda om vattnet. Själva stationen behöver inte heller rivas. Den är ganska fint stensatt, och har en gångbro över, förklarar Jonas Andreasson.

Frågan om Sofieholm ska presenteras för allmänna utskottet i Hudiksvall på tisdagen. I handlingarna inför mötet beskrivs utförligt de effekter som förväntas om det rinnande vattnets ekosystem restaureras. Flodnejonöga, sik, öring, ål, gädda och vitfisk är fiskarter som skulle gynnas, men även flodpärlmussla, strömstare, utter och bottenfauna skulle främjas.

Om magasineringen av vatten i Niansjöarna upphör skulle de biologiska effekterna gynna även dem, framhåller Johan Andreasson, och citerar en av de hållbarhetsprinciper som kommunen ställt sig bakom: "I det hållbara samhället utsätts inte naturen för systematisk undanträngning med fysiska metoder".

Produktionen av fisk får ett eget avsnitt i skrivelsen till kommunstyrelsen. I dag stänger kraftverket för vandring upp i ån, och den fisk som är kläckt i andra åar längs kusten kommer att leta sig tillbaka dit när det är dags för lek. Återställningen kommer med andra ord att ske under en lång period, konstaterar Johan Andreasson.

– Vi har sett öring som var varit upp, vi har sett och fångat flodnejonöga, och vi har håvat sikyngel. Siken leker fortfarande på den lilla sträcka som finns kvar. Om vi kan göra det här öppnar vi och tillgängliggör minst 100 000 kvadratmeter lek- och uppväxtområden för öring. Men politikerna måste ju säga sitt först.

Mittkraft AB har nämnt en önskad, än så länge hemlig, betalningssumma. Kommer man överens har Naturvårdsverket lovat att stå för hälften av köpeskillingen, under förutsättning att kommunen upprättar ett naturreservat på platsen för kraftstationen.