Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Öppen trädgård i Grästjärn

/
  • Marie Sundin är inte bara en trädgårdsfantast. Hon har också byggt en riktig bakstuga med café i anslutning till sin trädgård.
  • Gula dagsliljor och lila praktbetonika bildar en vacker och färgsprakande kombination.
  • Asiatiska influenser långt in i Hälsingeskogarna.
  • På söndag öppnar Marie Sundin upp sin praktfulla trädgård för besökare.
  • En liten trollskog möter besökaren på väg in till Marie Sundins trädgård i Grästjärn.
  • Den konstgjorda bäcken porlar stilla ned igenom trädgården.

Till helgen är det dags för några av Sveriges vackraste trädgårdar att öppna sina dörrar för alla trädgårdsentusiaster. I Hälsingland är Marie Sundin i Grästjärn nordväst om Hassela en av två, som visar upp spännande buskar, underbara blommor och fantasifull trädgårdskonst.

Annons

Nu på söndag anordnar tidningen Land för 19:e året i rad evenemanget Öppen trädgård. Arrangemanget innebär att privatpersoner med extra vackra och spännande trädgårdar öppnar upp dessa för besökare, som får njuta av träd, buskar och blommor i sin fulla prakt.

I Marie Sundins drygt tusen kvadratmeter stora trädgård finns en mängd olika perenner, träd och buskar, men också en liten damm, en bäck och en pallkragsodling med ett stort antal olika sorters grönsaker. Flera vackra stengångar slingrar sig runt i trädgården och - rätt vad det är - dyker det upp en Buddhastaty eller en liten trollfamilj.

På en svagt sluttande tomt, som tidigare var bara gräs, sly och skog, har den fantastiska trädgården växt fram under snart 15 års idogt arbete, berättar Marie Sundin. Tillsammans med sin sonhustru har hon läst trädgårdstidningar och fackböcker och planerat och planterat, och pö om pö har trädgården tagit form.

- Arbetet med och engagemanget i trädgården blir som en livsstil och gör att man egentligen aldrig vill resa bort under vår- och sommarsäsongen, förklarar hon. Allra vackrast är det nog egentligen i början på våren när allting har börjar komma igång efter en lång vinter. Men nu i juli när allt kulminerar är det ju också förstås helt underbart, med alla dofter och all färgprakt, säger Marie Sundin.

Mer läsning

Annons