Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Öppen repetition: Forsablåtts skådespelare testar replikerna inför publik

Hur reagerar publiken? Ja det testade skådespelarna i Forsablått med en öppen repetition i Hudiksvalls teater. Och en del skratt blev det men framför allt är det en berättelse om kvinnor.

Annons

Anki Thorell har rollen som hasplerskan Bricken Sand i föreställningen Forsablått. Hennes roll bygger på en verklig karaktär på linspinneriet i Forsa. Anki Thorell har spelat teater sedan hon var barn och varit dramalärare. Nu ingår hon i Forsablåtts enseble för det här med teater är något hon inte kan släppa.

I fjol spelade Anki Thorell i den storslagna föreställningen 1721 i Hudiksvalls ishall som handlade om krig på den tiden som ryska flottan slog till mot den norrländska kusten och brände städer som Hudiksvall våren 1721.

Historien om linets betydelse för steget från bondesamhället till industrialismen handlar mycket om kvinnor som Bricken Sand vars make for före till Amerika

Cecilia Olsson har skrivit manus till Forsablått och sökte länge efter en koppling mellan Herman Göring och disponent Axel Leman på Holma-Helsingland. För även om Forsablått handlar om kvinnor så är också arbetskraftsinvandring och integration viktiga beståndsdelar. Kärlekshistorien utspelar sig mellan den tyskbördiga flickan och pojken från Forsa.

Nu har repetitionerna pågått en tid berättar Cecilia Olsson.

Föreställningen kommer att spelas i en av salarna i Holma-Helsinglands fabrik i Forsa. Arbetet pågår just nu med att ställa i ordning lokalen som har tvättats, läktare har byggts och nu ska teaterinredningen installeras tillsammans med all den tekniska utrustningen för ljud och ljus. Samtidigt syrs kostymer berättar producent Ulrika Beijer när vi talar med henne under en öppen repretition i Hudiksvalls teater.