Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Öppen källkod sparar pengar

Öppen programvara kan göra mycket för kommunerna.

I lilla Osby har de använt öppen källkod sedan 2005 och har redan märkt fördelar.

– Sparar man på rätt ställen kan man undvika att säga upp personal, säger Stefan Hellqvist, IT-chef.

I regeringens IT-proposition (2004/05) framgår det att användningen av öppna standarder och programvaror bör främjas bland landets kommuner.

Trots det ignorerar majoriteten möjligheterna med öppna programvaror. Något som enligt IT-forskaren Björn Lundell, ordförande i branschorganisationen Open Source Sweden, kostar både pengar och utgör ett hot mot demokratin.

– Låser man in sig vid ett stängt format riskerar man att stå handfallen i framtiden. När offentliga dokument riskerar att bli oläsbara handlar det om demokratiska principer, säger han.

I Bollnäs kommun har de börjat titta på möjligheterna med öppna programvaror och anser att det är ett bra sätt att spara pengar. Det finns emellertid vissa problem som måste lösas innan.

– Oftast kräver kommunens verksamhetssystem Microsoft Office för att fungera. Men vi har redan infört till exempel Open Office till viss del inom socialtjänsten, säger Carl-Ivar Westelius, biträdande IT-chef.

För att snabba på arbetet med att införa öppna programvaror i kommunerna tror han att det krävs att fler kommuner ställer krav på programleverantörerna. Carl-Ivar Westelius anser att det endast är då utvecklarna kommer att implementera de nödvändiga funktionerna, eftersom även de har en utvecklingskostnad.