Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vinstförbudets våta filt

/
  • Jan Björklund (FP) besökte på torsdagen Bollnäs sjukhus Aleris.

Den ligger som en våt filt över all privat välfärd.

Annons

Den här utredningen som regeringen tillsatt och som ska lämna sitt slutbetänkande under våren 2017. Förmodligen har datumet skjutits på framtiden av just den anledningen. Varken Stefan Löfven (S) eller Magdalena Andersson (S) ser sig som de privata hälsocentralernas eller friskolornas fiende nummer ett.

Men Vänsterpartiet lyckades dominera valrörelsen 2014 med sitt mantra om "riskkapitalister och vinster i välfärden" så till den milda grad att även vänsterfalangen inom socialdemokratin fick kalla fötter. "Vissa" diffusa begränsningar i vinstuttaget föreslogs.

Sålunda hade Gävleborgs läns socialdemokrater en ganska förvirrad presskonferens inför valet där man just meddelade detta. Men på frågan om det även gällde fullt fungerande hälsocentraler och det privata sjukhuset Aleris i Bollnäs blev svaret nej. Det gällde tydligen bara "de andra".

Uttrycket "den våta filten" är Jan Björklunds (FP), som besökte Aleris i Bollnäs på torsdagen. När hans Alliansvänner i Centern startar sin stämma i Falun åker han runt och försöker bilda sig en uppfattning om hur de privata välfärdsföretagen klarat sig genom förra årets onyanserade debatt. Kanske också ett sätt att bredda sin och sitt partis profil. Som varande utbildningsminister i åtta år tenderade Folkpartiet att alltför hårt förknippas med enbart utbildningsfrågor.

Aleris ledning bekräftar hur debatten förra året stoppade upp utvecklingsarbetet. Hur många i branschen blev rädda. De där vinsterna har de alltid undrat var de finns och hur skulle egentligen den landstingsdrivna verksamheten klara sig utan dem?

Ändå märks en försiktighet och ett poängterande av att det är Investor som äger Aleris. Alltså ett långsiktigt och ansvarsfullt ägande och inte någon riskkapitalisthuligan som kommer dit och skeppar pengar till skatteparadis. Den sista metaforen min egen, sagt för säkerhets skull.

Det mindre sjukhuset vinner på närheten mellan beslut och utförande, att hitta sin egen nivå. Och att ledningen finns på plats på sjukhuset. Tävlingsmomentet är inte att underskatta: Alla vill jobba i det vinnande laget. I Bollnäs har man till exempel jobbat hårt med strokevården. Det nationella målet är att det ska ta 40 minuter från det patienten kommer till akuten tills hen fått behandling. Allt för att rädda hjärnvävnad. på Aleris är man nu nere i 23 minuter!

Valfriheten sätts i centrum. Patienten likaså. Och ingen hävdar att inte de stora centraliserade specialistsjukhusen behövs.

Men de privata välfärdsföretagen har betytt mycket för utvecklingen inom såväl sjukvård som utbildning. Monopol leder alltid till begränsningar, för såväl personal som patient och elev. Det är Jan Björklunds övertygelse. Så kanske kan han få regeringen på andra tankar.

Förra veckan meddelade han att hans parti tänker stödja regeringens förslag om en jämnare fördelning av asylsökande bland landets kommuner. Konsekvensen kräver att "vi kan inte säga åt Ungern att de måste ta emot flyktingar medan Danderyd kan neka". Ett rimligt ställningstagande.

Så tjänster och gentjänster? Socialdemokraterna bör backa på idén om att kasta ut välfärdsföretagen ur Sverige och införa vinstförbud. För i ärlighetens namn – vem startar ett företag som inte får gå med vinst?

LÄS MER: http://www.helahalsingland.se/halsingland/bollnas/partiledare-pa-plats

Mer läsning

Annons