Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Villa- och vovve-livet inte längre säkrat

Gävleborg är ett industritungt län och det är inte länge sedan som vi här kunde lita på att människor efter skolan gick till bruket för att jobba.

Annons

Guldklockan hägrade i framtiden och villa- och vovve-livet var säkrat.

Men exemplen på varför vi inte kan lita till detta längre är många.

Pappersmassefabriken i Norrsundet, Ericsson, Läkerol. Alla är nedlagda.

Gevalia har dragit ner, delar av verksamheten har hamnat i bland annat USA.

På Sandvik duggar varslen tätt även denna höst. Signalerna är tydliga, det är ett svårt läge för verkstadskoncernen. Det finns anledning till oro även fortsättningsvis.

Nyligen kom beskedet att Ovako i Forsbacka lägger ner och att verksamheten i Hofors minskas. 115 personer varslas om uppsägning.

I Hälsingland är det ett år sedan Hiab i Hudiksvall lade ner sin krantillverkning för att flytta till Polen och två år sedan Teleperformance i Söderhamn lämnade in. Hundratals förlorade jobben.

I vårt industritunga område går det inte längre att lita på att ett jobb på fabriken är livslångt. Jobben flyttas, inte sällan över gränserna och vi går allt mer från det klassiska industrisamhället.

När denna typ av arbeten inte ersätts med något annat, ja då har vi verkligt stora problem.

Gävleborg har högst arbetslöshet i landet. I oktober var 11,3 procent av den registrerade arbetskraften mellan 16 och 64 år utan jobb. Det var en ökning med 0,3 procentenheter jämfört med oktober månad förra året.

Långtidsarbetslösheten steg med nästan tio procent. Detta då de som är arbetslösa nu har svårare att få jobb och att långtidsarbetslösheten därför ökar. I oktober hade 9 100 personer varit arbetslösa i över ett halvår, en ökning med 800 personer (9,6 procent) sedan förra året.

Åldersmässigt är det de unga som är hårdast drabbade. Och 43,2 procent av länets arbetslösa är utrikesfödda.

Det är företagen som skapar jobb, men en vettig arbetsmarknadspolitik – såväl nationellt som regionalt och lokalt – behövs för att skapa förbättrade chanser till jobbskapande.

Hur ska vi få företag att stanna här? Hur ska vi stimulera företagande? Hur ska vi krympa avståndet till arbetsmarknaden för de grupper där arbetslösheten bitit sig fast. Sänkta trösklar in på arbetsmarknaden och åtgärder för att göra det enklare, billigare och tryggare för företagare att anställa är exempel på politiska åtgärder som tyvärr sitter hårt åt men som skulle vara betydelsefullt.

Att kalla situationen i länet för en utmaning är en underdrift. Det är fullständigt avgörande för Gävleborg att det finns en insikt om och strategier för en framtid där vi inte kan lita till gamla jobbstrukturer.

Mer läsning

Annons