Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Viktigt att kommunerna inte fuskar

/

Två nyheter råkade sammanfalla i början på veckan.

Annons

Den ena var att några av Moderaternas skolpolitiker kläckt idén att alla sexåringar ska genomgå ett mognadstest innan de börjar skolan. Syftet skulle vara att alla barn ska få rätt till precis det slags insatser de kan tänkas ha behov av, från dag ett.

Samtidigt rapporterade TT att Skolinspektionen misstänker att så många som 100 barn kan vara felaktigt placerade i särskolan – en skolform speciellt anpassad för barn och ungdomar med utvecklingsstörning.

Denna slutsats drar Skolinspektionen efter att de senaste åren ha granskat 58 slumpvist utvalda kommuner. SVT:s Rapport gjorde ett inslag på nyheten och berättade om två bröder i Vellinge kommun som under sex år gått i särskola trots att de är normalbegåvade.

Däremot har de dyslexi och hade behövt extra hjälp. Men särskoleplaceringen hade i stället för att ge dem specialanpassad hjälp, gjort att de som vuxna nu måste komplettera på komvux för att kunna tillgodogöra sig vidareutbildning och få arbete.

Det är oerhört olyckligt att två killar på det sättet hindrats i sin utveckling av det offentliga.

Både tingsrätten och hovrätten har dömt kommunen till att betala skadestånd, men Vellinge håller hårt i självrättfärdigheten och funderar på att återigen överklaga: de trodde ju att de handlade rätt.

Det är lika ynkligt varje gång kommuner eller myndigheter krumbuktande vägrar kompensera enskilda som drabbats av klumpig maktutövning.

Ungefär 20 000 barn och ungdomar går i särskolan på grundskole- och gymnasienivå.

För barn med utvecklingsstörning kan särskolan vara en gudagåva. Där kan de lära, leka och utvecklas i sin egen takt, utan att ständigt känna sig underlägsna sina jämnåriga.

För barn som hamnar i särskolan trots normalbegåvning, är det däremot en katastrof. Innan eleverna placeras i särskola ska de ha genomgått fyra utredningar: en pedagogisk, en psykologisk, en social och en medicinsk.

Skolinspektionen har funnit att utredningsarbetet brister på många håll och att barn sätts i särskolan utan att ha genomgått alla fyra utredningarna. I en kommun gjordes inga utredningar alls innan barnet blev särskoleplacerat.

Det är en människas framtid som står på spel och därför är det oerhört viktigt att kommunerna inte fuskar med testerna.

Utredningarna måste få ta den tid som krävs.

Det är mycket mer angeläget att koncentrera resurserna till dessa mycket kostnadskrävande utredningar, än att, som Moderaterna föreslår, ödsla pengar på att testa precis alla sexåringar.

Särskilt som ett snabbt samtal med förskollärarna kan ge en rätt tydlig bild av barnets utvecklingsnivå i de fall det mesta fungerar bra.  

Susanna Birgersson

Liberala Nyhetsbyrån

Mer läsning

Annons