Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Veckan då mediebilden av Miljöpartiet föll ihop som ett korthus

/
  • Förra veckan var tuff för Miljöpartiets språkrör Fridolin och Romson, hur blir den här veckan?

Det har varit en dålig vecka för Miljöpartiet. Riktigt usel. Sabbati horribilis, om man skall travestera Storbritanniens 90-årsfirande drottning Elizabeth II.

Annons

Det började i måndags med att bostadsminister Mehmet Kaplan avgick, och att språkröret Åsa Romson kallade terroristdådet den 11 september för en olycka. Det fortsatte i tisdags med att partistyrelsekandidaten Yasri Kahn vägrade att ta en kvinnlig journalist i hand, något han försvarade i radio dagen efter. Detta medförde en opinionsstorm så stark att Yasri Kahn hoppade av.

I onsdags försökte sedan en av språkrörens presskontakter påverka Aktuellt att inte ta upp kritik mot Mehmet Kaplan i ett kommande program.

Till detta kommer att det i måndags blev klart att Vattenfall har en köpare till sin brunkolsverksamhet i Tyskland, just den försäljning som Miljöpartiet före valet var kategorisk motståndare till.

Det politiska sveket kring brunkolsverksamheten är dock det minsta problemet för Miljöpartiet. Partiet har gjort mängder av liknande eftergifter under regeringssamarbetet med Socialdemokraterna.

Det andra är värre. Miljöpartiet har haft en framtoning av ett parti med goda politiker som vill alla väl, så goda att de ibland är lite naiva. Miljöpartiet har också framstått som ett modernt, feministiskt parti som är mer demokratiskt och öppet än andra partier.

På några få dagar har den här bilden av Miljöpartiet helt raserats. Att försöka köpslå med journalister att inte ta upp kritik mot partiet är till exempel inte speciellt gott eller demokratiskt. Inte heller att ha ministrar som tvingas avgå efter samröre med minst sagt tvivelaktiga demokratiska krafter. Det är också svårt att påstå att Miljöpartiet håller feminismens fana högt när partiet var nära att välja in en person i partistyrelsen som handhälsar på män men inte kvinnor, och därmed inte behandlar män och kvinnor lika.

Den gångna veckans händelser kan därigenom bli helt förödande för partiet. Många av dem som gillat partiet känner sig nu svikna och förvirrade. Risken är uppenbar att partiet backar kraftigt i kommande opinionsmätningar.

Hur kunde det gå så här? En orsak kan vara Miljöpartiets naivitet. Partiet har uppenbarligen varit så öppet att det lockat till sig personer som inte delar alla Miljöpartiets värderingar.

Kanske har miljöpartisterna varit naiva och så glada över att personer med icke-svensk bakgrund sökt sig till partiet att man bortsett från att en del av dessa till exempel haft en reaktionär kvinnosyn. Miljöpartisterna har varit så toleranta att de till och med tolererat icke-tolerans.

Miljöpartiets partiledningen måste nu försöka återskapa bilden av det goda partiet. Det kan gå, men det kräver omfattande åtgärder och kan ta tid. Och det är bara två år till nästa val. För ett parti som sitter i regeringen, och har mängder av svåra politiska frågor att behandla, kan det bli svårt att ha kraft över till något större reningsbad.

Mer läsning

Annons