Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varselvåg en föraning av krasch

Det börjar på ett barnhem i Grekland. Allt fler föräldrar vänder sig till barnhemmet, då de utan inkomster eller bostad till slut känner sig tvingade att göra det otänkbara, att lämna bort sina barn. Föreståndaren Stergios Sifnios ser det som ett tecken på social desperation i ett land där familjen traditionellt varit starkt.

Annons

Författaren och idéhistorikern Johan Norberg har i flera böcker varnat för den kommande finanskrisen. Han menar att det vi sett de senaste åren bara är en föraning vad som komma skall. I den senaste boken Eurokrasch, En tragedi i tre akter (Hydra 2012) skriver han att i bästa fall väntar många svåra år på grund av eurokrisen. I värsta fall väntar ett finansiellt sönderfall som kan undergräva demokratin. Det är den boken som börjar på barnhemmet.

I går kom ett nytt varselbesked, Telia ska spara 2 miljarder och varslar därför 2000 personer. I år har hittills 45 000 personer varslats i Sverige. I Hälsingland har de senaste veckorna skogsmaskinstillverkaren Eco Log i Söderhamn varslat 25 personer, Bruks AB i Arbrå och Bollnäs lika många. Sörling Ilsbo i Enånger varslat 15 personer, och Holmens kartongbruk i Iggesund ska minska personalen med hela 100 personer.

Det var därför givet att Mikael Damberg, som representerar Socialdemokraterna i riksdagen, inledde onsdagens partiledardebatt med varslen, vardagen och verkligheten. Han sågade finansminister Anders Borgs glädjekalkyler i regeringens budget, vilket han med varslen på hand har fog att göra. Problemet är att Damberg, och Socialdemokraterna, inte heller vill göra något för att hjälpa de människor vars verkliga vardag radikalt påverkas av varsel. Damberg talar om Socialdemokraternas famösa affärsplan där man satsar 2,4 miljarder, men glömmer samtidigt de skattehöjningar som skuggbudgeten föreslår på 31,2 miljarder för företagen. I Dambergs bok är också så kallade resursjobb riktiga jobb, till skillnad från McDonaldsjobb. Vad säger de drygt 12 000 personer som arbetar på hamburgerrestaurangen om det? Jan Björklund (FP) gjorde Damberg svarslös när han frågade om det var så att kraftiga skattehöjningar på ungdomsjobb inte skulle ha effekt, varför skulle kommunerna behöva kompenseras för dem då?

Johan Norbergs Eurokrasch är en tragedi i tre akter. Det börjar med hybris, där de europeiska ledarna fyllda med övermod forcerar fram ett monetärt samarbete, utan att göra ekonomierna redo för dessa, och utan att följa de krav och regler de själva satte upp för arbetet. Det fortsätter med ate, där människorna är blinda för vad de egentligen gör. Inget projekt är för överdådigt - alla får pengar från EU! Tragedin avslutar obönhörligen med nemesis, det vill säga undergången. När det finansiella systemet och staterna själva riskerar att störta samman.

Statsminister Fredrik Reinfeldts distanserade sig från varselkrisen genom att påpeka att den kommer utifrån, att den inte beror på misskött svensk ekonomi. I samma anda sa Anders Borg i lördags att det bara är en tidsfråga innan Grekland lämnar eurosamarbetet. Men enligt Folkpartiets ekonomiske talesperson Carl B Hamilton vill inte grekerna "bli skrivna på näsan av präktiga Sverige med sin fina ekonomi".

Vi ser bara början av krisen. Vilken affärsplan förbereder präktiga Sverige för den kommande kraschen?

Mer läsning

Annons