Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varning för politisk vilda västern

De politiska vildarna blir allt fler. I såväl Sverige som i Hälsingland.

Annons

Och det är ett demokratiskt problem. För hur det nu är så har inte det där med personval blommat ut och fått någon större genomslagskraft i den nationella och kommunala politiken. Vi röstar fortfarande på partier. Och om en ledamot hoppar av sitt parti, alternativt blir utesluten, men ändå sitter kvar i den politiska församlingen, är hen fri att föra vilken politik hen vill.

Blir vildarna tillräckligt många till antalet kan drabbade fullmäktigedebatter utvecklas till rena vilda västern. Ingen ideologisk linje, ingen partipiska, inget politiskt patos eller verklig ambition att göra skillnad. Utan mer som ett sittande utropstecken som protesterar när det behagar, röstar för eller emot när nyckfullheten slår till.

Senaste i raden av kommuner som drabbats av ytterligare en politisk vilde är Bollnäs. Sverigedemokraternas Peter Pettersson har av sitt parti uppmanats att lämna sina uppdrag efter en misshandelsdom i tingsrätten. En uppmaning som han själv inte tar någon vidare notis om utan tänker sitta kvar som politisk vilde. Han motiverar kvarsittningen med att han vill påverka och att han åtnjuter stort förtroende, hos andra (!) politiker.

Det verkar råda något slags missförstånd här – det är framför allt hos väljarna en politiker kan ha kvar eller ha förbrukat sitt förtroende.

Nu har tydligen Peter Pettersson retat upp partiet så till den milda grad att han blivit föremål för uteslutningsärende på högsta partinivå. Och där brukar inte nåd gå före rätt. Kvinnomisshandel är inget partiledningen ser mellan fingrarna med, inte nu när de kvinnliga väljarna ska attraheras.

Annars är det inte unikt att det är en sverigedemokrat som får sälla sig till de vildas skara. Just nu finns det 118 vildar utspridda i en fjärdedel av landets 290 kommuner. Nästan hälften är tidigare sverigedemokrater. Det finns naturligtvis flera förklaringar men några är att det är ett relativt nytt parti som vuxit kraftigt väldigt snabbt. Politikerna har ingen vidare erfarenhet, bottnar inte i någon ideologi utan har lockats av en fråga: Stoppa invandringen. Kommunpolitiken visade sig innehålla så många fler viktiga och komplexa områden som man måste vara påläst i.

En annan förklaring är partiets ambition att tvätta bort rasiststämpeln och bli ett bland alla andra etablerade. Då kan man inte ha förtroendevalda som springer runt och vill förbjuda Islam (vilket också renderade en uteslutning i Bollnäs för fyra år sedan) eller begår brott.

"Vi vill inte ha sådana medlemmar. Vi är så pass bevakade ändå", som Margaretha Modin (SD) uttrycker det.

Men även de lokala partierna drabbas ibland av utbrytningar. Förra året uteslöts Olov Nilsson Sträng ur Bollnäspartiet och i protest mot det lämnade även hans partikamrat Jonny Bodin. I början av 2015 hoppade Kent Hedberg av Sjukvårdspartiet. För Bollnäs del innebär detta att de politiska vildarna i fullmäktige nu är lika många som Moderaternas ledamöter, fyra till antalet. Lika många som Liberalerna och Miljöpartiet tillsammans.

Det går inte att tvinga bort en vilde från dennes politiska uppdrag. Vem vet, kanske gör de som sex utbrytare ur Liberalerna i Trollhättan som funderar på att bildar ett eget parti. Det har ju hänt tidigare, men då var det Socialradikala demokraterna som bröt sig ur Socialdemokraterna 2006 i Ljusdal, numer Ljusdalsbygdens parti.

Eller så sitter de kvar på varsin stol och obstruerar mandatperioden ut. På valdagen 2018 behöver de inte stå till svars inför väljarna.

Läs även: Tvingas lämna SD efter misshandelsdom – nu är han politisk vilde i Bollnäs

Mer läsning

Annons