Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Världen skickar sina regeringschefer till toppmöte, Sverige skickar…Fridolin

Finlands regering toppar sin hemsida med ASEM-toppmötet, med ett 50-tal europeiska och asiatiska länder. Där har statsminister Juha Sipilä representerat republiken. På finländska regeringens twitterkonto visas Sipiläs enskilda möten med en rad regeringschefer, som premiärministrarna i Singapore, Vietnam, Polen, Kazakstan och Mongoliet, samt presidenterna i Myanmar och Mongoliet.

Annons

Familjeporträttet på toppmötet, hittar ni Fridolin?

På toppmötet fanns också EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker, rådets ordförande Donald Tusk, Tysklands förbundskansler Angela Merkel, Rysslands premiärminister Medvedev och många andra regeringschefer.

Under sitt anförande vid mötessessionen tog Sipilä upp behovet av att öka kontakterna mellan Europa och Asien, och att det är särskilt av intresse för de arktiska frågorna både när det gäller transporter och klimatförändringarna som måste mötas genom ett omfattande internationellt samarbete.

Finlands närvaro på ASEM syntes på twitter.

– Svaret på dessa utmaningar är en renare och grönare tillväxt. Detta öppnar enorma möjligheter för samarbetet mellan Europa och Asien, sade Sipilä.

I ett andra anförande tog Sipilä upp migration och flyktingar.

– Vår utgångspunkt måste vara att rädda liv och respektera de mänskliga rättigheterna. Men vi måste också göra mer för att lösa orsakerna bakom migrationen. I detta arbete anser Finland att konfliktlösning och fredsmedling är ytterst viktiga.

Vad Sverige, som ska ta plats i Säkerhetsrådet snart, tycker och eller har gjort på plats är inte lätt att veta. Regeringens hemsida är tom under nyheter. Kalendariet är lika tomt, där finns inget toppmöte i Mongoliet med.

Läs mer: Tårarnas natt i Nice

Vem har Sverige då skickat?

Efter att frågan ställts några varv på sociala medier kommer svaret, en utbildningsminister…Gustav Fridolin.

Uppgiften bekräftas av Fridolins pressekreterare men att få svar på vad Fridolin fått säga i inläggsform under toppmötet och vilka regeringschefer Sverige har kunnat ha bilaterala möten med får vi vänta med att veta.

Delegationen är på väg hem från Ulan Bator. Mer prioriterat än så är inte världen för Sverige efter att Säkerhetsrådsplatsens röstats hem.

Jag kan ha förståelse för att det är juli, sommarmånad, och att det finns behov av semestrar. Men att både utrikesminister Margot Wallström och statsminister Stefan Löfven missar tillfället att träffa regeringschefer är beklagligt.

Letar vi vidare i prioriteringen borde nästa val på deltagare ha varit Isabella Lövin som vice statsminister och minister för internationellt utvecklingssamarbete och klimat. Därefter borde EU- och handelsminister Ann Linde ha kommit på reslistan.

Tittar vi på sakfrågorna i ministerportföljerna är det också rimligare att skicka näringsminister Damberg, justitie- och migrationsminister Johansson och energiminister Baylan än en utbildningsminister. Hur man än vrider på det är inte Fridolin ens ett andrahandsval, utan typ ett niondehandsval.

Det är en signal som inte lär ha passerat obemärkt i Ulan Bator.

Ett samtal till statsrådet i Finlands kommunikationsavdelning gör det klart att Finland har en lång tradition att prioritera ASEM-toppmötet och att man i stort sett alltid representerar på statministernivå. Tanken om att skicka utbildningsminster Sanni Grahn-Laasonen (Saml) torde inte ha föresvävat den finländska regeringen.

Några möten som Sipilä hade.

I den stora världen varvar svenska regeringen framgångar som vinsten i säkerhetsrådsomröstningen med snedkliv som Asem-toppmötet. Lägsta nivån måste höjas, för Sveriges roll i världen.

Läs mer: Säkerhetsrådsplatsen är bra för Sverige

Intresserad av Säkerhetspolitik? Missa inte succén Podd 72! Podden handlar om att vara redo, om kriser, katastrofer, prepping, säkerhetspolitik och informationskrig. Finns att ladda ned på iTunes och Acast.

#14 Återvunnen självständighet firar 25 år och gasledningen som delar Europa

#13 kl 07:58 kom explosionen

#12 Brexitspecial 2 - Och nu då, vad hände och varför?

#11 Brexitspecial - inför omröstningen

#10 Podd72 går på världspremiären för Gripen E

#9 Fem år sen Fukushima, alver mot troll och dina preppingfrågor

#8 Preppa för Sportlovskyla, kulturen i säkerhetsdoktrinen & Lars Wilderäng

#7 Maskrosrötter, fredsförsök i Syrien och hur Ryssland trollar litvinenkorapporten

#6 På FoFRK del 3: "ÖB lovar försöka stoppa Bergsjös anfall, finländska myter och energiplanering för krig"

#5: Från FoFRK del 2:"Sveriges förmåga får betyg, MSB:s GD och kvällspressens utsända"

#4: Från FoFRK 1: "En Skipper, en stjärnförfattare och en civil krishantering"

#3: Medborgaransvaret i Kris, Ryssland och besök på skräckhotellet

# 2: Så fixar du strömavbrottet & kan det bli krig på Balkan?

#1: Preppa med barn och Svarta svanar

Mer läsning

Annons